/ фото: Срђа Бољевић
19/06/2021 u 06:32 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми у жељезничкој инфраструктури: Немају пара, држава ће враћати кредите

ЖИЦГ не може из пословних средстава да финансира било какво инвестиционо улагање као ни враћање међународних кредита, казали су из тог предузећа. Ове године треба да врате 4,3 милиона кредита, за које је гарант Влада

Жељезничка инфраструктура (ЖИЦГ) не може из пословних средстава да финансира било какво инвестиционо улагање као ни враћање међународних кредита, навели су из тог државног предузећа. ЖИЦГ је обвезник враћања међународних кредита који се користе за реконструкцију и модернизацију жељезничке инфраструктуре и укупне обавезе по основу међународних кредита на крају 2020. године износе 35,1 милион еура. За наредне три године је за отплату кредита потребно обезбиједити близу 14 милиона еура. За ову годину 4,3 милиона, наредне 5,15 милиона и 2023. године 4,6 милиона. За кредите ЖИЦГ гарант је Влада Црне Горе, што значи да ће се кредити плаћати из буџета, уколико ЖИЦГ нема новца да их финансира из сопствених средстава.

– Годишње обавезе за зараде запослених износе 6,9 милиона (просjечан броj запослених у току 2020. године jе 760, са просjечном зарадом од 413 еуро), обавезе према добављачима из пословних средстава 1,854 милиона, а обавезе по основу пореза и доприноса на зараде 2,67 милиона. Евидентно jе да ЖИЦГ не може из пословних средстава да финансира било какво инвестиционо улагање као ни враћање међународних кредита – навели су из ЖИЦГ у извjештаjу о реализациjи програма изградње, одржавања, реконструкциjе и модернизациjе жељезничке инфраструктуре за 2020. годину који је Влада усвојила на последњој сједници.

Буџетом предвиђено 11 милиона гаранција

Држава jе jе буџетом за 2020. годину дала гаранциjу за набавку шинских возила и опреме за одржавање пруге у износу од 11 милиона еура, коjе су ребалансом буџета средином прошле године стављене ван снаге.

- За очекивати jе да ће се у буџету за 2021. годину поново покренути процедура добиjања државних гаранциjана, како би се могло приступити набавци неопходне опреме - навели су из ЖИЦГ.

Предлогом закона о буџету за 2021. годину, који је изгласан у СКупштини, предвиђено је 11 милиона еура гаранција за кредит ЖИЦГ.

Неповољна старосна структура запослених, 47,7 одсто запослених има преко 50 година, услови рада извршних радника коjи подлиjежу обавезним периодичним љекарским прегледима и радника коjи обављаjу теже физичке послове, захтиjеваjу запошљавање млађе радне снаге коjи за обављање наведених послова мораjу обавити неопходну обуку.

– За радове одржавања пруге неопходно jе запошљавање већег броjа радника нарочито за послове сезонског одржавања пруге (чишћење канала, кошење траве, кавање косина, замjена прагова и сл). Природни одлив кадрова не прати адекватна пословна политика запошљавања у готово свим сегментима изузев отправника возова. Проблеме у запошљавању представља и незаинтересованост квалитетног средње стручног кадра и инжењерског кадра за рад у извршним службама грађевинског и електро одржавања имаjући у виду тежину и одговорност послова коjе не прати адекватна новчана накнада (инжењерска плата 490 еура без минулог стажа). У сваком случаjу, то jе процес за коjи jе потребно вриjеме и финансиjска средства, а у наредном периоду овом проблему jе потребно посветити нарочиту пажњу – казали су из ЖИЦГ.

Истакли су да улагања у жељезничку мрежу на годишњем нивоу треба да буду значајно већа од средстава која се опредјељују из буџета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:06