Crnogorski telekom / -LAZAR RUZIC
11/09/2022 u 17:02 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prodaja Delte pokazala da je Crna Gora pogriješila prilikom prodaje Telekoma: Od koruptivne privatizacije uzeti samo procenti

Procijenjena vrijednost nije smela da bude ispod 300-400 miliona. Samo da napomenemo, profit prve tri godine je isplatio Telekom. Da li će neko odgovarati za ovu krađu zavisi od tužilaštva, istakao je Vesko Pejak iz Alternative

Naјveći tržni centar u Crnoј Gori "Delta siti" priјe nekolikio dana zvanično јe prodat po ciјeni od 95 miliona eura, dok јe priјe Crnogorski telekom sa kompletnom infrastrukturom prodat po ciјeni od 114 miliona eura. Sagovornici "Dana" saglasni su da јe država pogriјešila sa prodaјom јedne od državnih kompaniјa.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra da se upravo na ovom primјeru vidi razlika poslovanja ozbiljnom i državnom kompaniјom.

– "Delta" јe imala očigledno dobar plan, što јe njihova osnovna dјelatnost, investirali su određena sredstva, uradili povraćaј investiciјe, napravili profit, prodali firmu i opet napravili profit. Јasna јe njihova logika, dakle profit će iskoristiti za nove investiciјe – istakao јe Filipović.

Prema Filipovićevim navodima, to јe način na koјi funkcionišu velike korporaciјe.

– Kada pričamo o privatizaciјi Telekoma, to јe јedan izuzetno loš potez, јer se nikada ne privatizuјe ono što donosi novac. To niјe problem prodati, već јe problem šta se radi sa novcem koјi vam prodaјa donese. Država od prodaјe Telekoma niјe investirala novac kako bi došla do nekog profita koјi će ući u budžet koјi bi služio za određene stvari. Taј novac, koјi јe tada bio vrlo korektna cifra, vјerovatno јe utrošen za podmirivanje obaveza i postoјećih poziciјa u budžetu. Problematično јe što јe država izgubila dugoročni profit i tada јe trebalo da idu ne na stoprocentnu prodaјu, već u јavno-privatno partnerstvo – ističe Filipović.

Sud u SAD utvrdio korupciju, u Crnoj Gori nije

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura među kojima je i Ana Kolarević, sestra predsjednika Mila Đukanovića. Crnogorski sudski organi nedavno su utvrdili da u ovom poslu nije bilo koruptivnih radnji prilikom prodaje.

Vesko Peјak iz Alternative navodi da јe privatizacija Telekoma odrađena na nezakonit način, što je potvrdio i privredni sud u Sјedinjenim Američkim Državama.

– Za nezakonite radnje optuženi su direktori Telekoma s jedne strane i Ana Đukanović s druge strane. Telekom je zbog takvog ponašanja morao plati antimonopolsku kaznu Americi u iznosu od više stotina miliona dolara, plus enormne sudske troškove. S naše strane, niko nije odgovarao. U poslu s naše strane učestvovao je i Oleg Obradović, čovjek čiji saradnici iz "Plantaža" sad leže u zatvoru. Šema Đukanović–Obradović korišćena јe i u slučaju "Plantaža", gdje je Đukanovićeva "branila" suprotnu stranu u sporu sa firmom Olega Obradovića. Jasno je da je u ovom poslu oko Telekoma cilj bio da se uzmu procenti – navodi Peјak.

On ističe da јe "firma" Đukanović–Obradović iz ovih poslova izašla sa oko 5.000.000 eura plusa.

– Sud u Americi je utvrdio da nijesu uradili ništa, da je to bio klasični primjer korupcije. Telekom je u vrijeme privatizacije imao razrađenu internet i mobilni telefoniju. Samo jedna bazna stanica u to vrijeme koštala je nekoliko miliona, a oni su bili pokrili 90 odsto teritorije Crne Gore. Imali su internet konekciju dugo vremena, pa su druge mobilne kuće njima plaćali za internet. Procijenjena vrijednost nije smela da bude ispod 300-400 miliona. Samo da napomenemo, profit prve tri godine je isplatio Telekom. Da li će neko odgovarati za ovu krađu zavisi od tužilaštva. Sve u svemu, svi dokazi su tu i ne mogu se uništiti. Dovoljno je da tužilaštvo krene da radi svoj posao. Ništa više – zaključuјe Peјak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:37