фото: Хајдана Илић Божовић / - фото: Хајдана Илић Божовић
03/02/2022 u 13:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Продужен уговор о закупу НПЦГ и Солане

Због сложености затечене ситуације на том рамсарском подручју од међунардног значаја, предложено је да се рад на почетку фокусира на три темељна проблема чије је рјешавање кључно за даљи развој Парка природе и покретање било којег облика производње соли

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма је, након одржаних консултација са Националним парковима (НПЦГ), договорило да уговор о закупу имовине између тог предузећа и Солане „Бајо Секулић“ буде продужен наредних пола године.

 - Тиме смо обезбиједили кључне мјере које омогућавају основно функционисање цјелокупног система у Парку - наводи се у саопштењу Министарства.

Мјере, како се додаје, укључују, одржавање инфраструктуре (рестаурације бентова - рестауираног насипа), одржавања хидролошког режима, праћење популација птица и контролисање лова на територији заштићеног подручја, које су дефинисане Акционим планом за испуњавање завршних мјерила у Поглављу 27.

 - У циљу унапређења и подизања ефикасности тог заштићеног природног добра, у сарадњи са њемачким Друштвом за међународну сарадњу ГИЗ, уз посредовање Амбасаде Њемачке, преко програма Интегрирани стручњак (ЦИМ-ИФ) ангажован је експерт Горан Гугић, који ради од 1. децембра прошле године на проналажењу оптималног рјешења за управљање Парком природе Улцињска солана -  прецизира се у саопштењу.

Због сложености затечене ситуације на том рамсарском подручју од међунардног значаја, предложено је да се рад на почетку фокусира на три темељна проблема чије је рјешавање кључно за даљи развој Парка природе и покретање било којег облика производње соли.

 - То се односи на рјешавање имовинско-правних односа, договорање управљачке структуре за Парк приорде Улцињска солана, те партиципаторно израђивање плана управљања на бази нацрта каји је израдила Општина Улцињ -  рекли су из Министарства.

Истовремено, у што краћем року потребно је унаприједити систем посјећивања на Солани, будући да је примјетан раст броја посјета, највише од стране локалног становништва, као и осигурати исправан ток воде унутар система базена као изузетно битног захвата за очување природних вриједности солане, али и за покретање било којег вида производње соли.

 - Сложеност постојеће проблематика и вишеструки значај Улцињске солане тражиће предану и активну сарадњу између локалне и државне власти и цивилног друштва -  процијенио је Гугић.

Представници Министарства ће у суботу обићи Парк природе Улцињску солану и изложбу умјетничких радова средњошколаца у музеју Солане коју је организовало Друштво Др Martin Schneider-Јacoby- MSЈA у сарадњи са Средњом мјешовитом школом “Братсво-јединство” у Улцињу и Агенцијом за заштиту животне средине, као и уз подршку Центра за заштиту и проучавање птица Црне Горе и Туристичке организације Тузи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:15