Радоје Караџић / -PRIVATNA ARHIVA
16/01/2022 u 18:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проф. Караџић: Аеродроме Црне Горе не треба давати под концесију

Црна Гора мора опрезно разматрати оваj проjекат jер има само два аеродрома. У случаjу незадовољства са концесионарима и неиспуњавања преузетих обавеза, држава се може наћи у сложеноj позициjи, а економски и туристички развоj доћи у дугогодишњу стагнациjу, упозорио је Караџић

Аеродроми који су профитабилни и могу се развијати властитим средствима, не би требало да се дају у концесију, оцијенио је за "Дан" професор Радоје Караџић.

– Наши аеродроми су успјешни и у скоријој будућности ће бити далеко успјешнији, па би било логично да остану у државном власништву, јер су, између осталог, витални ресурс државе. Но, да би се дала мjеродавна оцjена треба имати детаљниjе анализе о многим сегментима. О евентуалним концесиjама држава треба да проциjени у ком смjеру ће се, у будућности, развиjати Аеродроми Црне Горе. Министарство капиталних инвестициjа прати оваj проjекат, а већ jе имало конференциjу са квалификованим понуђачима. Министарство ће са министарствима економиjе и финасиjа доставити предлог Влади, коjа ће одлучити коjи су наредни кораци, наставак или прекид проjекта – казао је Караџић.

Давање аеродрома под концесију је покренула претходна Влада прије пандемије, а нова Влада наставила са процесом. Није прешла на сљедећи корак који би значио одабир концесионара и преговори о условима, али је крајем октобра послушала њихове планове. Још се, међутим, није изјаснила хоће ли наставити поступак или одустати од концесије. У игри за аеродроме су остала три понуђача.

Нивои из 2019. достићи ће се за двије године

Опоравак броjа летова (путничких и карго) у Европи у поређењу са нивоом из 2019. године очекуjе се почетком 2023, показуjе последња прогноза ЕУРОЦОНТРОЛ-а, навео је Караџић.

– Ова прогноза jе оптимистичниjа у односу на претходну, али и даље постоjе ризици за опоравак. Поjедина предвиђања узрокована пандемиjом указуjу на могућност да ћемо негдје у 2024. достићи ниво из 2019. године – казао је он.

Према његовим ријечима, када крене узлазни тренд саобраћаjа, како не би постали уско грло, слаба тачка у систему економиjе, морамо бити спремни за брз развоj инфраструктуре.

– Ту мислим на план и проjекте за улагања у инфраструктуру на оба аеродроме, коjе у блискоj будућности треба модернизовати и реконструисати постоjеће стање – изјавио је Караџић.

Караџић је појаснио да у Западној Европи све или већину аеродрома води држава.

– Омане ли концесиjа неког аеродрома, на примjер у Францускоj, она има на располагању доста других, неконцесионираних аеродрома. У Црноj Гори аеродроми су покретачи економског развоjа и прихода, што би се рекло, златна подлога. Црна Гора мора опрезно разматрати оваj проjекат jер има само два аеродрома. У случаjу незадовољства са концесионарима и неиспуњавања преузетих обавеза, држава се може наћи у сложеноj позициjи, а економски и туристички развоj доћи у дугогодишњу стагнациjу – упозорио је Караџић.

Истакао је да је улога авио-саобраћаја у развоју туризма незаобилазна чињеница, посебно јер је ова врста саобраћаја тренутно у великој експанзији.

– Аеродроми Црне Горе су међу наjбрже растућим аеродромима у региону, у периоду приjе пандемиjе. По броjним показатељима они су броj jедан у региjи. У окружењу у коjем дjелуjу, резултати су им и више него фасцинантни, jер Аеродроми Црне Горе имаjу врло jако окружење. На два сата вожње налазе се аеродроми са преко два милиона путника промета, Дубровник и Тирана, а ту су аеродроми: Приштина, Сараjево, Мостар, а у фази отварања су Поникве, Кукеш и Валона. У задњих неколико година забиљежен jе значаjан пораст промета ваздушног саобраћаjа у Црноj Гори, а због пандемиjе 2020. и 2021. године забиљежен jе пад промета. Укупан броj операциjа на црногорским аеродромима у 2020. години био jе око 60 одсто мањи у односу на 2019. Значаjниjи пад биљежи Аеродром Тиват, око 70 одсто, док jе броj полиjетања и слиjетања на Аеродрому Подгорица преполовљен у години коjу jе обиљежила пандемиjа корона вируса. У 2021. години два црногорска аеродрома забиљежила су око 37 одсто мање операциjа него у 2019. Броj операциjа на Аеродрому Подгорица у 2021. години био jе око 45 одсто мањи него 2019. године, док jе на Аеродрому Тиват остварено око 29 одсто мање операциjа – прецизирао је Караџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:34