Рафинерија нафте / - WIKIPEDIA
15/06/2021 u 08:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прогнозе раста потражње подигле циjене нафте

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 59 центи у односу на претходно затварање, на 73,28 долара, наjвиши ниво од маjа 2019. године

Циjене нафте прескочиле су јуче на међународним тржиштима ниво од 73 долара, подстакнуте економским опоравком и прогнозама раста потражње за горивом паралелно са убрзаном вакцинациjом у развиjеним земљама.

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 59 центи у односу на претходно затварање, на 73,28 долара, наjвиши ниво од маjа 2019. године. На америчком тржишту њиме се трговало по 63 цента вишоj циjени, од 71,54 долара, наjвишоj од октобра 2018, преноси СЕЕбиз.

- Барелом се на два водећа нафтна тржишта тргуjе по наjвишоj циjени у скоро двиjе и по године захваљуjући моћноj мjешавини оптимизма у вези потражње и смањеног снабдиjевања из групе ОПЕК+ - рекао jе Стефан Бренк из ПВМ-а.

Он jе додао да jе та позадина jачања нафтних фундамената подстакла трговачке активности.

Саобраћаjни промет враћа се у Сjеверноj Америци и већем диjелу Европе на претпандемиjски ниво, а опоравља се и авио-саобраћаj захваљуjући ублажавању мjера затварања и других ограничења уведених због корона вируса.

Добро расположење подржао jе и самит Г7 на коjем су наjбогатиjе западне земље покушале посредовати утисак о сарадњи у кључним питањима попут опоравка од пандемиjе и донирања милиjарде доза вакцина сиромашним земљама.

Међународна агенциjа за енергиjу (ИЕА) обjавила jе краjем прошле седмице да очекуjе повратак потражње на претпандемиjски ниво краjем идуће године, приjе него што се очекивало.

ИЕА jе позвала Организациjу земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њене савезнике, окупљене у инициjативи ОПЕК+, да повећаjу производњу како би подмириле растућу потражњу.

Одвоjено jе ОПЕК на своjоj интернет страници обjавио да jе циjена барела референтне корпе нафте њених чланица у петак износила 71,31 долара, што значи да jе порасла 41 цент у односу на претходни радни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:44