Фармери незадовољни прерађивачима / - Архива
29/03/2022 u 08:52 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Произвођачи данас прекидају испоруку: Млијеко ће донирати или просипати

Принуђени смо на овај корак, свјесни последица које иду уз то. Мљекаре и трговачки ланци нису показали вољу да учествују у постизању договора на рационалан и коректан начин, казао је Живковић

Произвођачи млијека данас ће, као што су и најавили, обуставити испоруку прерађивачима млијека, односно мљекарама и сирарама. Прекид испоруке ће, како су нам казали, највјероватније бити све док се не нађе рјешење за мљекарски сектор, јер они по садашњим цијенама не могу производити а да не буду у губитку. Саопштили су нам да до договора око предлога који су дали није дошло јер прерађивачи нијесу хтјели да подигну откупну цијену, а трговачки ланци да смање маржу. Држава је, како су навели, вољна да помогне и прихватљиви су јој захтјеви произвођача млијека. Иако прекидају испоруку, са производњом млијека морају наставити. За "Дан" су казали да ће млијеко донирати установама и грађанима, а што не успију донирати, просипаће.

Сточар Милко Живковић за "Дан" је рекао да су приморани на овакав потез јер прерађивачи и трговачки ланци немају разумијевања за произвођаче.

– Принуђени смо на овај корак, свјесни последица које иду уз то. Мљекаре и трговачки ланци нису показали вољу да учествују у постизању договора на рационалан и коректан начин. Ми морамо прекинути испоруку, а вријеме трајања испоруке зависи од прерађивача и трговачких ланаца, јесу ли вољни да изађу у сусрет како бисмо сачували мљекарски сектор. Ово није борба за зараду већ за опстанак – изјавио је Живковић.

Прерађивачи нису обавијештени о прекиду испоруке

"Дану" је један од прерађивача млијека казао да они за сада нијесу добили најаве од коопераната да ће им обуставити испоруку млијека. Казали су нам да ће испоруку обуставити дио произвођача из Даниловграда.

– Можда се то промијени у уторак ујутру, али за сада немамо најаву прекида испоруке – рекао је за "Дан" незванично један од прерађивача.

Он нам је саопштио да је раст цијена млијека неминован, јер су сви инпути поскупјели, те да у оваквим кризним временима држава треба да реагује и помогне мљекарски сектор.

Навео је да ће данас прекинути испоруку, а да ће даљи кораци зависити од дешавања.

– Да ли ћемо просипати млијеко, дати грађанима бесплатно или можда наставити испоруку не зависи од нас већ од прерађивача и трговачких ланаца. Ако они имају правило пословања са зарадом, ми тражимо пословање да опстанемо. Није се показао ниједан трун добре воље да се ово ријеши – рекао је Живковић.

Мљекари су расположени да наставе са производњом, али не да иду у дугове.

– Терет треба сви да поднесемо. А не да неко буде у плусу, а други у минусу – поручио је он.

Представник Удружења сточара из Даниловграда Владо Лакић казао је да не могу чекати нову владу, већ да са садашњом хоће што прије све да договоре. Он је навео да трговачки ланци нијесу проблем, јер они свакако маржирају робу, већ прерађивачи који ће да подигну цијене према маркетима.

– Испада да су прерађивачи угрожени, а они хоће да подигну цијене према трговачким ланцима како би подигли плате радницима – казао је Лакић.

На састанку са три министра у сриједу, како је навео, очекује да му кажу могу ли помоћи и очувати мљекарску индустрију или не могу, па да знају да су препуштени сами себи и да виде шта им је радити.

– Производњу млијека морамо наставити, а млијеко ћемо донирати. Већ сам контактирао Црвени крст, Дом старих, Војску, али су ми казали да све морају преко тендера да набављају. Млијеко ћемо понудити свима, а што не успијемо донирати, просипаћемо. Позваћемо грађане да дођу на фарму и узму млијека – рекао је Лакић.

Произвођачи траже да им се повећа откупна цијена за 10 центи, на 70 центи..

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:58