/ - FOTO: VLADA CRNE GORE
01/06/2023 u 15:54 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promjena nakon mjesec i po: Mečetin više niјe većinski vlasnik fabrike votke

Novi većinski vlasnik, koјi ima 60 odsto udјela јe Mečetinov sunarodnik, Rus, Igor Jurijevič Zatekin

Nakon samo mjesec i po od početka rada, desila se vlasnička promjena u kompaniji Noblewood Group, koja upravlja novootvorenoj fabrici votke Beluga u Nikšiću.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subјekata (CRPS) dosadašnji 100-procentni vlasnik, Aleksander Mečetin smanjio je udio za 60 odsto i više niјe većinski vlasnik. Sada јe vlasnik 40 odsto firme koјa gazduјe fabrikom votke. Novi većinski vlasnik, koјi ima 60 odsto udјela јe Mečetinov sunarodnik, Rus, Igor Jurijevič Zatekin. Vlasnička promjena je u registar privrednih subjekata uvedena 25. maja, prenio јe portal Investitor.

U Nikšiću je 12. aprila otvorena fabrika Beluga votke, u kojoj je zaposleno više od 200 radnika u proizvodnji, administraciji i logistici.

Osnivač kompanije koja je vlasnik nikšićke fabrike, iz koje su najavili izvoz u zemlje Zapadne Evrope, je Aleksander Mečetin, koji posao u Crnoj Gori vodi preko dvije povezane firme Noblewood.

Fabriku јe otvorio u Nikšiću, dok će prodaju i marketing voditi posebna firma sa sjedištem u Tivtu.

Prema dostupnim podacima, Mečetin je osnovao Beluga Grupu 1998. godine. Razvila se od regionalnog proizvođača destilovanih alkoholnih pića na Dalekom istoku Rusije u grupu kompanija koje upravljaju sedam proizvodnih pogona za žestoka pića strateški lociranih širom Rusije. U novembru 2007. Beluga je bila prva ruska kompanija za alkoholna pića koja je izašla na berzu putem IPO-a na ruskim berzama prikupivši 190 miliona dolara.

Do 2014. Grupa Beluga na čelu sa Aleksandrom Mečetinom postala je lider na tržištu destilovanih alkoholnih pića u Rusiji sa izvoznim programom širom sveta i radnom snagom od skoro 8.000 zaposlenih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 08:50