Učesnici konferencije / - DRI
11/10/2023 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pronalaženja ravnoteže između digitalnog napretka i prava

Predstavnici DRI na XVI sesiji EUROSAI radne grupe za informacione tehnologije (ITWG)

Državna revizorska institucija Crne Gore (DRI) kao aktivna članica EUROSAI radne grupe za informacione tehnologije (ITWG), učestvovala je na XVI sesiji koja je održana u Varšavi.

Delegaciju je predvodio Senator Državne revizorske institucije dr Branislav Radulović, a činile su je još državna revizorka – rukovoditeljka Odjeljenja za reviziju informacionih sistema Biljana Bulatović i državna revizorka u Odjeljenju za reviziju informacionih sistema Ivana Čelebić.

Skup pod nazivom "Digitalni suverenitet u Cloud okruženju" otvorili su predsjednik Vrhovne revizorske institucije Poljske Marian Banaś i Janar Holm generalni revizor Estonije, presjedavajući EUROSAI ITWG.

Senator DRI dr Branislav Radulović imao je sa njima, kao i sa većim brojem učesnika EUROSAI sastanka, bilateralne sastanke u cilju unapređenja planiranja IT revizija, razmjene iskustava u pogledu praćenja preporuka i dalje nadogradnje metodologije za vršenje revizije informacionih sistema.

Prvog dana skupa učesnicima su se obratili i prestavnici vrhovnih revizorskih institucija SAD, Njemačke, Holandije, Austrije, Katara, Azerbejdžana, Ukrajine i drugih država. U ime DRI Crne Gore aktivno učešće u panel diskusijama i prezentacijama su imale Biljana Bulatović, državna revizorka – rukovoditeljka Odjeljenja za reviziju informacionih sistema i Ivana Čelebić, državna revizorka zadužena za IT reviziju.

Na skupu je posebno apostrofiran značaj pronalaženja ravnoteže između digitalnog napretka i prava na posjedovanje kontrole nad podacima i procesima. Pored toga, održana je i panel diskusija sa fokusom na razmjenu mišljenja o razvoju usluga u Cloud okruženju.

Drugog dana skupa su održani važni poslovni sastanci IT radne grupe i sumiran je dosadašnji rad Estonskog predsjedavanja IT radnom grupom. Predstavljene su vrlo važne aktivnosti koje se odnose na ažurirani Priručnik za reviziju informacionih sistema za vrhovne revizorske institucije, i dalji planovi vezani za priručnik, koje sprovodi INTOSAI radna grupa za IT reviziju (WGITA). Ova tema je od posebnog značaja za Državnu revizorsku instituciju Crne Gore jer se revizije informacionih sistema vrše u skladu sa ovim priručnikom. Podgrupe Kontrolni prostor za reviziju e-uprave (CUBE) i Centar za istraživanje i obuku su predstavile svoje aktivnosti i dalje planove za razvoj i unapređenje. Internacionalni segment je bio zastupljen kroz INTOSAI radnu grupu za uticaj nauke i tehnologije na reviziju (WGISTA), kao i predlog saradnje arapskih IT projekata sa EUROSAI IT radnom grupom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:05