/ - PHOTO BY OMID ARMIN ON UNSPLASH
28/04/2023 u 13:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prosječna zarada u martu 781 euro

Prosječna bruto zarada je u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na četvrto prošlogodišnje tromjesečje, zabilježila rast od 6,9 odsto

 Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je, prema podacima Monstata, iznosila 781 euro i bila je 1,3 odsto veća u odnosu na februar. Prosječna neto zarada u martu je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 10,9 odsto. Prosječna bruto zarada u martu je iznosila 970 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar zabilježile pad od 0,7 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od dva odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječna bruto zarada je u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na četvrto prošlogodišnje tromjesečje, zabilježila rast od 6,9 odsto.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu na februar porasle u sektorima poslovanje nekretninama 10,5 odsto, informisanje i komunikacije 7,3 odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 5,1 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,7 odsto, građevinarstvo 2,6 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,4 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima prerađivačka industrija 2,2 odsto, ostale uslužne djelatnosti 2,1 odsto, snabdjevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama 1,7 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala jedan odsto, vađenje ruda i kamena 0,4 odsto i obrazovanje 0,2 odsto.

Pad neto zarade u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,2 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo dva odsto, usluge smještaja i ishrane 1,2 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,8 odsto, umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti 0,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,4 odsto i saobraćaj i skladištenje 0,3 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:38