Protest radnika Doma zdravlja / Ksenija Matović
14/03/2023 u 10:54 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest zaposlenih u hercegnovskom Domu zdravlja zbog mobinga direktora

Stres koji trpimo i represiju koju doživljavamo od direktora Doma zdravlja oslikava se na naše psihičko zdravlje, kazala je dr Zinaida Miljković

Zaposleni u hercegnovskom Domu zdravlja dana su u 10 časova, za vrijeme pauze, još jednom su se okupili ksko bi izrazili protest i ukažu na moging od strane vršioca dužnosti direktora ustanove Alekse Đekića.

image

Zinaida Miljković

Ksenija Matović

- Zdravstveni radnici ove institucije očekuju da se oglasi resorno ministarstvo. Stres koji trpimo i represiju koju doživljavamo od direktora Doma zdravlja oslikava se na naše psihičko zdravlje. Ljekar mora da bude bistre glave kako bi obavljao svoj posao i da bi pacijent bio zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom - kazala je dr Zinaida Miljković.

image

Protest radnika Doma zdravlja

Ksenija Matović

Ona je, takođe, ukazala da su besmislene rotacije na 15 dana koje po ambulantama sada vrši sadašnji direktor i da se i to odražava na sadašnji kvalitet usluge koja se pruža pacijentima u samom Domu zdravlja.

Dio zaposlenih negira visoke plate i tvrdi da spremačicama nijesu isplaćeni prekovremeni sati.

– Platu neto iznosa od 2.100 eura nemamo, a potpuna je neistina da su svi ljekari stimulisani (42 kako je naveo?!) dodatno za svoj rad. Stimulisanih je par njih, podaci se iz Fonda mogu lako dobiti. Ako je neko dobio, kako kaže Đekić, platu od 2.132,83 eura pa ga on dodatno stimulisao do 2.860 eura, to je stimulacija od 30 odsto koja nije u skladu sa zakonom, te treba da odgovara za kršenje zakona, a mi bismo voljeli da znamo ko je taj privilegovani doktor. Maksimum koji je njemu dozvoljen kao menadžeru je 15 odsto. Da sestre imaju 1.026 evra platu je notorna laž, kao i da je nadzorna sestra dobila dodatnih 300 eura na platu. Spremačice su čak u januaru ostale bez plaćenih prekovremenih sati, tvrdi dio zaposlenih Doma zdravlja.

Takođe, oni navode i da je kršenje važećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanje neuropsihijatra u svojstvu neurologa, jer to još uvijek ne pripada primarnom nivou zdravstvene zaštite. Naglašavaju da je direktor Đekić, kada su u pitanju žalbe građana, otvoren za saradnju, što ocjenjuju dobrim, ali ne i činjenicu da je, kako kažu, sasvim nedostupan za zaposlene. Tvrde da je mobing direktora Đekića započeo izmještanjem doktorice specijaliste porodične medicine u drugu ambulantu, što je ozbiljno narušilo koncept izabranog doktora.

– Šetanje sestara po ambulantama stvara konfuziju i utiče na kvalitet rada jer se ljudi raspoređuju na mjesta za koja nisu kompetentni i u strahu su da ne naprave grešku, te ne mogu dati svoj maksimum. Neprihvatanje toga vodi vas u prijetnju otkazom. Što se dogovora sa njim kao direktorom tiče, najbolji primjer je sestra koja je zbog toga što nije mogla da dođe do njega danima, pisala ombudsmanu nakon čijeg reagovanja su uslijedile prijetnje da će sledeći ko to uradi dobiti otkaz. Zašto sekretarica ne smije ili moža neće da zakaže prijeme? Dostupan je samo na papiru i za medije. Dopis koji spominje da je poslao 3.3.2023, poslat je samo jednoj službi, a ostalim službama je poslato 9.3.2023. u 15.35 h, znači nakon isteka radnog vremena, kada je saznao da će se zaposleni pobuniti. Zašto su skoro svi koji su bili na nekom načelničkom mjestu podnijeli ostavku? Zašto niko neće da vodi apoteku? Ko je kriv za ogroman manjak u apoteci i zašto štiti tu osobu i dodjeljuje joj kancelariju, dok ljude koji hoće u miru da rade mobinguje, pitaju radnici Doma zdravlja.

Oni su istakli da direktor traži i da mu se dostavljaju ljekarski izvještaji za zaposlene, sankcioniše se kašnjenje od pet minuta, a ne plaća prekovremeni rad, primorani su da idu na seminare na koje su već bili, a ako odbiju idu pred disciplinsku komisiju i slično.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 04:11