Radnici Željezare ispred Ambasade Turske / - MARKO STOJANOVIć
02/12/2022 u 10:32 h
Ekipa DanaEkipa Dana
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vujović: Đukanoviću, žao nam je što si naš sugrađanin

Sada krećemo za Podgoricu, gdje ćemo negdje da obilježimo, a negdje bogami i da protestujemo. Da protestujemo kod onih zbog kojih smo danas ovdje, i mi i naše porodice - zaključio je Vujović

Radnici Željezare jutros su pješke krenuli od Željezare ka Elektroprivredi, ispred koje je predstavnik radnika Ivan Vujović držao govor.

- Cijela Crna Gora zna za naš problem, a za to su zaslužni gospoda novinari. Zato Vam veliko hvala u ime radnika Željezare i njihovih porodica. Takođe bih želio da se zahvalim i pripadnicima Centra bezbjednosti Nikšić koji su od prvog dana bili maksimalno korektni, atosu uradili i danas. Shvatili su da mi ovo ne radimo iz bijesa već zato što se borimo za goli život svoj i svojih porodica - kazao je Vujović.

On je istakao da je danas šest mjeseci agonije, šest mjeseci jada i čemera, šest mjeseci tragedije radnika Željezare i njihovih porodica.

- Da mi je neko rekao da ću danas biti ovdje poslije šest mjeseci, rekao bih mu da je lud. Mnogi danas u Crnoj Gori kažu za mene i moje kolege da smo ludi. Mi možda i jesmo ludi, ali zato želimo da da poručimo svima u Crnoj Gori da nećemo dozvoliti da ovu fabriku, koja za nekoliko dana slavi 66 godina postojanja, ugasi jedan Turčin koji apsolutno ne znaštga je čelik - kazao je Vujović.

(VIDEO) Održan zbor radnika Željezare: Šest mjeseci agonije željzaraca

Kako je istakao, naučio je kad je došao u Nikšić.

- Zato bih volio danas ovdje da poručim ljudima iz EPCG i ljudima koji sjede u Vladi da ovu našu agoniju završavaju što prije - kazao je Vujović.

On je poručio da nema nazad, ni radnicima, ni njima.

- Nama zato što smo 10 godina išli unuzad, i na kraju smo udarili u zid, a taj zid to smo mi, naše porodice i naša fabrika. A vama nema nazad zato što treba da pokažeter da nijeste  kao oni bivši, jer oni su pokazali da su bivši a vi treba da pokažete. Danas smo došli ovdje sa ove strane ove rampe, ali ali sljedeći put ćemo doći s druge strane, i iskreno se nadam da ćemo tada doći kao radnici Elektroprivrede. Danas i ljudi iz Elektroprivrede dolaze da podrže radnike Željezare, došao je jedan naš kolega, budući nadam se, koji se borio i pokazao kako se bori - Kazao je Vujović.

Okupljeni radnici velikim aplauzom pozdravili su Vlada Šćepanovića.

- Sada krećemo za Podgoricu, gdje ćemo negdje da obilježimo, a negdje bogami i da protestujemo. Da protestujemo kod onih zbog kojih smo danas ovdje, i mi i naše porodice - zaključio je predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović.

Kako su već ranije najavili, radnici Željezare su se okupili ispred Ambasade Turske.

- Brojni apeli ambasadorki Ozan Songul nisu urodili plodom, zato smo došli danas ovdje da je zamolimo da pozove predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da Fuad Tosjali proda Željezaru. Nije ispunio ono što  je najavio kada je preuzeo Željezaru, i znamo da je imao u planu da je izreže i proda. E pa sa ovog mjesta mu poručujemo, ne damo Željezaru - kazao je Vujović.

Prema već utvrđenom planu, radnici su trenutno ispred Skupštine Crne Gore, gdje će takođe održati protest.

Podršku radnicima ispred Skupštine pružio je Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije.

image

Maksim Vučinić dao podršku radnicima Željezare

- MARKO STOJANOVIć

Ispred Skupštine je izašao i poslanik demokratske partije socijalista Predrag Bošković, kojeg su željezarci ispratili zvižducima.

Radnik Željezare Ljubiša Đikanović rekao je da je sramota da ih od osamdesetjednog poslanika dočeka samo jedan, misleći na Vučinića, i da će, ako se ne riješi njihovo pitanje, iduće nedjelje doći sa svojim familijama ispred svih institucija.

Željezarci su svoj protest završili ispred zgrade predsjednika Crne Gore.

Ispred Predsjedništva su poručili da su im vrata jedino kod njega bila zatvorena, i da ih je samo ljetos primio njegov savjetnik Petar Ivanović koji im je obećao sastanke sa ministrima ekonomije, finansija, turskom ambasadorkom... Od čega nije bilo ništa. Željezaru.

- Đukanović je za nas bivši predsjednik. Dolazio je kod nas samo kada mu je trebalo, dolazio je da podrži radnike kako bi ubirao politicke poene. Đukanoviću, žao nam je što si naš sugrađanin - poručio je Vujović u ime radnika Željezare.

Radnici su pozvali Dritana Abazovića da konačno objasni šta se dešava sa ponudom EPCG prema Tosjaliju, ministra Ervina Ibrahimovića da pokaže na djelu da je spreman da pomogne, kako je i obećao, u suprotnom će doći i ispred ministarstva i ispred stana koji je dobio od države.

Poslanik Maksim Vučinić je istakao da je Ibrahimovićc rekao da Crnoj Gori fali znanja, pa je pozvao na organizovanje okruglog stola na kom bi inženjeri Željezare, predstavnici EPCG, Vlada i poslanici ukazali na potencijale Željezare i znanje koje imaju. 

Podsjetimo, radnici su ranije najavili da će danas posjetiti zgradu Elektroprivrede Crne Gore, ambasadu Turske, zgradu predsjednika države i zgradu vlade Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:29