Раде Милошевић / IVAN PETROVIC-IPE
24/05/2022 u 09:01 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први човјек Управе прихода Раде Милошевић за савјетника довео директора губиташке фирме

Блажо Шабан је на ову позицију дошао као извршни директор компаније Wireless Montenegro, у којој држава има 25 одсто власништва. У питању је компанија која је на крају 2021. године имала акумулирани губитак од 250 хиљада еура

Нови директор Управе прихода и царина (УПЦ) Раде Милошевић именовао је за свог савјетника за унапређење и побољшање пословних процеса у дијелу општих и техничких послова Блажа Шабана. Он је такође, на основу одлуке Милошевића, именован и за пројектног менаџера за потребе имплементације уговора за набавку "Платформе за аналитику података". Ове информације за "Дан" је потврдио Милошевић.

image

Блажо Шабан

-LINKEDIN.COM

– За проjектног менаџера именован jе Блажо Шабан, дипломирани инжењер електротехнике, ангажован у Управи прихода и царина да у периоду од 11.5.2022. године до 11.11.2022. године, за потребе Централе Управе прихода и царина обавља послове савjетника директора за унапређење и побољшање пословних процеса у диjелу општих и техничких послова. Шабан ће такође анализирати постоjеће стање у Сектору за информационе системе, предлагати мjере за унапређење пословних процеса и модернизациjу сектора и пружати подршку службеницима Сектора за информационе системе у реализациjи свих обавеза везаних за проjекат "Реформа пореске администрациjе". Учествоваће и у реализациjи других послова, коjи ниjесу предвиђени описом послова утврђеним правилником о унутрашњоj организациjи и систематизациjи Управе прихода и царина. Напомињем да Шабан има 25 година радног искуства на руководећим позициjама – навео је Милошевић у одговорима послатим "Дану".

Свјетска банка дала сагласност

Милошевића смо питали и зашто је по доласку на чело УПЦ промијенио пројектног менаџера, као и да ли је од Министарства финансија добио сагласност за то именовање.

– На предлог претходне директорице Министарство финансиjа и социjалног старања замољено jе да предложи особу за позициjу менаџера уговора за реализациjу проjекта "Платформа за аналитику података DWH/BI", jер не постоjе одговараjући капацитети коjи могу адекватно одговорити овоj важноj позициjи. Дописом министарства од 22. марта 2022. године, предложена jе Боjана Баjић, док се у Управи прихода и царина не запосли лице коjе ће као запослено тог органа бити одговорно за предметни посао. Како до мог ступања на мjесто директора УПЦ предметни уговор са изабраном фирмом ниjе потписан, именовао сам Блажа Шабана за менаџера уговора – саопштио је Милошевић.

Казао је да је у потпуности поштована процедура и обавиjештена Свjетска банка да jе за потребе реализациjе уговора ангажован као менаџер Блажо Шабан.

– Након што jе достављен на увид уговорни ангажман Шабана, банка jе доставила мишљење да се настави са процедуром за потписивање уговора – навео је Милошевић, кога је за директора изабрала претходна влада претпоследњег дана мандата.

Шабан је на ову позицију дошао као извршни директор компаније Вајрлес Монтенегро (Wireless Montenegro), у којој држава има 25 одсто власништва. У питању је компанија која је на крају 2021. године имала акумулирани губитак од 250 хиљада еура. Та компанија је последње двије године пословала позитивно, али је прије тога четири године у низу била негативна, показују финансијски искази компаније чији су већински власници Аустријанци. Шабан је у тој фирми на позицији извршног директора од 2014. године.

Прије тога био је извршни директор Ловћен аута, гдје је, према писањима медија, зарадио једну кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја. Подгоричка полиција поднијела је пријаву против Шабана у марту прошле године и навела да основано сумња да је са још једном особом причинио материјалну штету друштву од 442 хиљаде еура. Нисмо успјели да сазнамо шта се десило са пријавом од марта прошле године.

Прије Ловћен аута, Шабан је био извршни директор Жељезница Црне Горе, док је каријеру започео у Министарству економије, а касније је био и у Министарству вањских послова. У министарствима је, према подацима са његовог линдин профила, био 21 годину, до 2006. У периоду 2015/2016. година био је предсједник Ротари клуба Подгорица, док је од 2015. године члан Савjетодавног одбора "Ист Вест Бриџа".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:14