Зграда Монстата  / Фото: Дневне новине Дан
23/07/2021 u 12:26 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Први власници зграде "Монстата" туже државу Црну Гору

Божовић и Бринић пред Привредним судом траже правду због куповине зграде

Адвокат Радован Мандић предао је у име Предрага Божовића и Виолете Бринић тужбу Привредном суду против државе и фирме "Коти некретнине" и тужбом тражи да се зграда коју је држава прошле године купила за потребе "Монстата", врати тим приватним лицима који су били првобитни власници на том објекту, пишу Дневне новине Дан. 

Бивша Влада је лани, у години највеће економске кризе, купила за 8,7 милиона еура зграду у центру Подгорице за потребе "Монстата", што је тада наишло на осуду јавности.

Купљена зграда има 4.313 квадрата пословног простора, 1,3 хиљаде квадрата техничких просторија и 80 паркинг мјеста у гаражи са пет подземних етажа. Сума ће по уговору бити исплаћена у три рате. Прва је била крајем августа прошле, друга у марту ове, а трећа до 31. марта наредне године.

Божовић и Бринић тужбом траже да им се зграда преда у власништво, односно траже повраћај непокретности. Траже да се прво прогласе ништавим уговори између њих и "Коти некретнина" из 2016. године, а потом и уговор између државе и "Коти некретнина" из 2020. године. Фирма "Коти некретнине", чији је власник Вељко Лакочевић, све до маја прошле године звала се Пословни центар Волвокс.

– Тужиоци су били власници земљишта и непокретности уписаних у листу непокретности 1288 КО Подгорица II на катастарскоj парцели броj 3814, на коме земљишту су остварили од своjих средстава и своjим радом направили пословни обjекат, седмоспратну зграда са подрумом. У фази изградње предметног обjекта, тужиоци су имали одређене финансиjске проблеме, због чега су у пословноj стратегиjи проциjенили да jе потребно подизање кредита од одређених банака, конкретно НЛБ Црна Гора, и у процесу остваривања права на наведене кредите а у циљу регулисања обавеза и елиминисања терета у виду хипотеке са наведеног обjекта коjи jе био у фази изградње постигли су договор са власницима Пословни центар Волвокс, коjи jе први претходник "Коти некретнина", да се наведени правни субjекат обавеже да ће извршити обавезе према НЛБ банци, а да ће власништво на земљишту и на предметноj пословноj згради остати власништво тужилаца уз обавезу тужилаца да након изградње наведене зграде исплати наведеном привредном субjекту износе коjе су они регулисали према поменутоj банци. У сврху остваривања наведеног договора, закључен је уговор између НЛБ банке и Пословног центра Волвокс овjерен од стране нотарке Соње Радовић 18.11.2016. године под пословном ознаком УЗЗ. бр. 727/2016, а ради се о уговору о уступању потраживања уз накнаду, докле jе истог дана између тужилаца као продаваца и правног претходника првотуженог Пословни центар Волвокс, закључен уговор о купопродаjи непокретности коjи jе уговор закључен и овjерен код нотарке Радовић при чему jе предмет уговора између осталог било земљиште и пословни обjекат у виду пословне зграде уписано у листу непокретности бр 1288 КО Подгорица II. На основу наведеног уговора, Пословни центар Волвокс се код надлежне Управе за некретнине уписао као jеднини искључиви власник предметне некретнине. Тужиоци тврде да jе наведени уговор о купопродаjи предметне непокретности, фиктиван правни посао из разлога што стварна воља уговорних страна приликом закључења уговора, ниjе била да тужиоци пренесу право власништва на предметноj непокретности, већ договор постигнут између тужилаца и власника и оснивача "Коти некретнина" да се наведени уговор закључи формално ради остваривања и реализациjе уговора о уступању потраживања уз накнаду те да након реализациjе наведеног пословног договора првотужени тужиоцима врати у своjину и посjед наведене непокретности – навео је у тужби адвокат Мандић.

Истакао је да, умјесто да првотужени "Коти некретнине" поступе по договору, они су га у цјелости прекршили, ступили у посјед непокретности и лани на основу уговора о набавци робе са Владом – Управа за имовину, непокретности продали држави.

– Тужиоци сматраjу да су у смислу одредби Закона о облигационим односима наведена два уговора ништава, из разлога што су у супротности са законским прописима и jавним моралом због чега подносе ову тужбу – наведено је у тужби.

Божовић и Бринић тужбом траже да Привредни суд донесе пресуду да су ништавни уговор о купопродаји између њих и Пословног центра Волвокс, као и уговор о набавци између "Коти некретнина" и државе, те да утврди да су они власници земљишта и пословне зграде уз Подгорици.

Тужиоци су тражили и да суд донесе привремену мјеру, односно да забрани туженима располагање непокретностима уз обавезу предаје зграде у заjедничку државину тужилаца, до правоснажног окончања поступка по овоj тужби.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:04