Јован Рабреновић / - фото: Либерална партија
02/08/2021 u 13:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рабреновић: Држава се према угоститељима опходи као према маргиналној скупини

Хаотична политика у избору и примjени епидемиолошких мjера више одмаже него што помаже, истиче Рабреновић

Црногорска економиjа jе на стакленим ногама, спољнотрговинска размjена jе у константном дефициту са шест пута већим увозом у односу на извоз. У таквоj ситуациjи значаj стратешких грана привреде попут туризма додатно добиjа за значаjу и сасвим jе реално очекивати да ће влада и ресорна министарства урадити више од онога што тренутно раде како би помогли развоj ове привредне гране, казао је Члан Предсjедништва Либералне партиjе Јован Рабреновић.

– Рапидна сатурациjа прихода у прошлоj години приморала jе наjвећи дио привредника у сектору туризма да посегну за кредитним аранжманима како би надомjестили дефицит у приходима – истиче Рабреновић.

Како наводи у саопштењу, уз сва ограничења коjа доноси туризам у току корона пандемиjе од државе се, ипак, очекивала значаjно већа ангажовност у припреми туристичке сезоне привредницима. Ако jе орjентациjа актуелне власти на регион наjвећи домет експетских знања онда смо сви у проблему због онога што нас очекуjе у наставку године кад се утврде ефекети сезоне и дугови дођу на наплату.

– Хаотична политика у избору и примjени епидемиолошких мjера више одмаже него што помаже. Уз све нелогичности у доношењу епидемиолошких мjера коjима су угоститељи стављени пред свршен чин, а држава се према њима опходи као да jе риjеч о маргиналноj скупини а не о сектору коjи запошљава десетине хиљада наjврjедниjих људи коjи значаjно учествуjу у БДП-у и запослености. 

Без имало жеље да арбитрирамо у оцjени мjера коjе су на снази, морам примиjетити апсурдну ситуациjу у коjоj jе у Црну Гору могуће ући без било какве контроле, а онда препустити угоститељима да раде посао коjи jе неко на самоj граници требао урадити. 

Све су снаге усмjерене на политички приступ туристичкоj сезони чиме се жели оправдати непостоjање промотивне кампање у земљама ЕУ. Кампања заснована на региону имаће очигледно сем видљиво мањег прихода у сезони и посљедице на постсезону, jер се заборавља чињеница да jе Црна Гора значаjан приход остваривала управо у постсезони.

Ове године тешко да се може очекивати нека успjешниjа постсезона jер jе просто структура гостиjу таква да туристи из региона по правилу користе шпиц сезове за боравак превасходно на нашим плажама а да се у мjесецим коjи долазе не можемо ослонити да ће нам они попунити расположиве капацитете и обезбиjедити приjеко потребне приходе.

Нажалост ни о овом нико у структурама власти ниjе  квалитетно размишљао, нити предузео ваљане мjере како би нам стварно ова година била година почетка опоравка ,не само туристичке већ и цjелокупне економиjе.

– Нека нам примjер одмjерене политике буде Хрватска коjа у овом тенутку биљежи преко милион туриста и мањи броj заражених на дневном новоу од Црне Горе,. Док се код нас министри утркуjу у популистичким и нажалост лаичким самопохвалама о повећаном броjу туриста игноришући структуру гостиjу и њихову личну потрошњу, у нашем сусjедству Хрватска биљежи смањење броjа туриста у односу на референтну 2019. годину, али примjетно већи промет и увећане приходе. 

Мjере коjе доносе државе ЕУ а посебно оне мjере коjе важе у медитерским земљама су добар примjер за нас.Треба подстаћи грађане на што хитниjу вакцинациjу а у том настоjању све државне институциjе имаjу потпуну подршку Либералне партиjе Црне Горе, закључио је Рабреновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:15