Radnici Instituta blokiraju izlazak putnika sa trajekta / - FOTO: KSENIJA MATOVIć
08/06/2023 u 18:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnici Instituta Igalo blokirali rad trajekata na dva sata ne dozvolivši putnicima da se iskrcaju

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni poručili su da će radikalizovati proteste tako što će odbijati prijem pacijenata crnogorskih osiguranika

Radnici Instituta Igalo, kako su i najavili, dana su od 15 do 17 časova blokirali odvijanje trajektne linije Kamenari-Lepetane. Oni su ponovili zahtijeve tražeći od Vlade Crne Gore isplatu dvije i po plate zaostale plate, usvajanje već dogovorenog kolektivnog ugovora, upoznavanje sa strateškim planom oporavka Instituta, veće uključivanje manjinskih akcionara u rješavanje problema, iznalaženje zajedničkog rješenja Opštine i Vlade za otkup dijela akcija ili nekog drugog modela za spas ustanove.

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni poručili su da će biti prinuđeni da radikalizuju proteste takoi što će odbijati prijem pacijenata crnogorskih osiguranika. Prvi sat protesta, obilježile su tenzija i nervoza, jer radnici nisu puštali putnike sa tek pristalog trajekta "Trideseti avgust" da se iskrcaju, a nisu dopuštali ni ukrcaj na preostale trajekte.

Predsjednik Odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović, koji je bio u Kamenarima istovremeno je molio radnike Instituta da dozvole putnicima i vozilima da se iskrcaju. Međutim, oni su to odbili i poručili mu: "Dovedi Dritana, pa ćemo vas pustiti".

Sa Rađenovićem nisu htjeli ni da razgovaraju.

Predsjednica Sindikata Instituta dr Marija Obradović je konstatovala da Herceg Novi ima dvije žile kucavice, te da je samo u jednu žilu kucavicu - a to je trajekt, u posljednjih pola godine uloženo više od 10 miliona eura.

– Za to isto vrijeme u Institut Igalo, koji se bavi zdravstvenom djelatnošću, medicinskom rehabilitacijom, zdravstvenim turizmom, nije uložen nijedan euro bespovratne pomoći. Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune, nastavićemo sa radikalizacijom protesta. Napomenuću da je na sjednici Vlade koja je održana u 11 časova, obećana neka vrsta pomoći, ali i sugerisano da radnici Instituta sugerisano, prestanu da tuže ustanovu. Samo ću u vezi sa tim napomenuti da smo mi od 2014. godine, pokušali da kroz presude dokažemo naše pravo na zarade shodne granskom kolektivnom ugovoru, te da nema je do 2020. godine uvijek nuđeno obrazloženje da se te presude, ne mogu prihvatiti i da nisu obavezujuće za Institut, do potpisivanja novog kolektivnog ugovora – rekla je ona.

Ona je podsjetila da je 2020. dogovren kolektivni ugovor nakon više od godinu i po dana pregovora, kada su napravljeni brojni ustupci "jer smo svjesni situacje u kojoj se ustanova nalazi". 

– Prije nešto više od mjesec i po predali smo Vladi na usvakanje baš taj ispregovarani kolektivni ugovor, te da danas od Vlade nismo dobili informaciju šta je sa njim – ogorčena je Obradović.

Dodala je da će sačekati odgovor Vlade na apele radnika, prevashodno urgentna isplata dvije i po plate koje se duguju radnicima i urgento usvajanje kolektivnog ugovora, te da ukoliko izostane, biće prinuđeni da preuzmu radikalnije mjere koje će se ticati zbrinjavanja pacijenata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:33