/ Foto: Ilustracija
24/11/2021 u 14:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници МА: Нетачни наводи Бојанића, Ту Монтенегро ће аплицирати за државу помоћ

Истичу да су од покретања стечаја у Монтенегро ерлајнзу ангажовали да обнове дио дјелатности компаније и успосле дио капацитета

Радници Монтенегро ерлајнза су се огласили поводом навода министра капиталних инвестиција Младена Бојанића, да је та компанија у стечају опструкцијом проузроковала нове авио-компаније То Монтенегро (ТоМНЕ). Из те компаније у стечају одбацују те оптужбе.

- Наводи министра Бојанића да смо проузроковали минус ТоМНЕ су несхватљиви из додатног разлога што је г-дин Бојанић добио допис у којем је упознат са записником гдје ТоМНЕ децидно наводи да МА АД у стечају није крив за трошкове које они имају, тако да не знамо на основу којих доказа је изнио поменуте тврдње - наведено је у саопштењу радника МА.

Истичу да су од покретања стечаја у Монтенегро ерлајнзу ангажовали да обнове  дио дјелатности компаније и успосле дио капацитета.

- Па је обновљена организација за одржавање авиона, сачувана инфраструктура хангара, алати и упошљено особље за одржавање авиона, отворена пословница за продају карата, обновљене лиценце за пружање услуга... Све то је понуђено ТоМНЕ кроз пословно-техничку сарадњу, што би њима директно смањило трошкове, и уједно би се запослио дио бивших запослених у МА - наглашено је у саопштењу.

Истичу да је на свим састанцима, којима је присуствовао и секретар тог министарства Зоран Радуновић, констатовано да ТоМНЕ једва чека да оствари сарадњу са МА АД у стечају, до које, како истичу, никада није дошло, и поред бројних позива са њихове  стране.

- На истим састанцима је МА АД у стечају понудио и изнајмљивање авиона типа Фоккер 100, што су у ТоМНЕ одбили, правдајући такву своју одлуку старошћу авиона и малим бројем сједишта, да би након тога од њемачке компаније Герман Аирwаyс изнајмили Ембраер 190, са мањим бројем сједишта од фокера, а потом од хрватске компаније Траде Аир и Фоккер 100, по много вишој цијени од оне коју су могли добити од МА АД у стечају. Зашто је интересантније радити са иностранством и износити новац из земље, питање је за надлежне - наводе у реаговању радника МА.

Они истичу да према њиховим незваничним сазнањима, ТоМНЕ планира да након Нове године аплицира за државну помоћ кроз процес реструктурирања, што ће, како упозоравају, бити преседан у пословном свијету, као и авио-индустрији.

- Поражавајуће је да једна компанија непуних годину дана од оснивања, и након само пола године од првог лета, оствари тако лоше разултате да јој је угрожено пословање. Овдје не смијемо да заборавимо да напоменемо да је Министар финансија, Милојко Спајић, прошле године у децембру изјавио да ће оснивање нове компаније коштати 0€, а да је сада већ званично познато да је на исто потрошено чак 30 милиона€, док је незванично, та цифра много већа. Са мање новца је могао бити спашен Монтенегро Аирлинес. Осим тога, Министар Спајић је тада изјавио да ће нова компанија пословати позитивно, или уопште неће постојати, а с друге стране у ТоМНЕ ангажовао исти менаџмент који је и Монтенегро Аирлинес-у стварао минусе и губитке и у крајњем га гурнуо у стечај - наводе они.

Истичу да све своје тврдње могу поткријепити доказима и  дати их на увид јавности, а који, како истичу, директно побијају тврдње министра Бојанића о утицају МА АД у стечају на лоше пословање ТоМНЕ.

- Очито министар Бојаниц чује само једну страну, не узимајући у обзир законске норме по којима ради МА АД у стечају. Због свега наведеног, као и због чињенице да МА АД у стечају трпи опструкције у покушајима да сачува и ангажује ресурсе старе компаније на добро државе Црне Горе, сматрамо да би било морално и крајње одговорно, да министар Бојанић и државни секретар за авиосаобраћај, Зоран Радуновић, поднесу оставке, па их овом приликом позивамо да то и учине - закључује се у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:06