Један од транспарената на обиљежавању годишњице приземљења / LAZAR RUZIC
25/12/2021 u 10:51 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници Монтенегроерлајнза од државе траже скоро 13 милиона еура

У марту смо послали седам захтјева Влади да се састанемо, који се тичу личних доходака, повезивања радног стажа и квалитетног социјалног програма за све раднике који не нађу запослење у новој компанији, казао је Перовић

Годину дана пошто су авиони Монтенегроерлајнза (МА) приземљени, радници тог предузећа у стечају и даље потражују седам плата, које им се дугују за период од 2017. године до уласка компаније у стечај, као и отпремнине у износу од 12.996.707 бруто.

Један од ангажованих радника компаније у стечају, Миљан Перовић, истакао је да је су се на годишњицу приземљења флоте, окупили како би јавност подсјетили да је Монтенегроерлајнз и даље жив.

– Монтенегроерлајнз је успио да сачува све своје ресурсе и имовину, упркос томе што су трпјели притиске и опструкције од Владе, а посебно од министара Младена Бојанића, Јакова Милатовића, Милојка Спајића, као и државног секретара Зорана Радуновића. Подсјећамо на скрнављење логоа, затварање пословница, "фокер" лежи у хангару, док Ту Монтенегро одржава своје авионе по бијелом свијету – казао је Перовић.

Перовић је најавио и то да радници националне авио-компаније у стечају и даље траже састанак с Владом.

– У марту смо послали седам захтјева Влади да се састанемо, који се тичу личних доходака, повезивања радног стажа, и квалитетног социјалног програма за све раднике који не нађу запослење у новој компанији. Поднијећемо и кривичну пријаву против "организоване групе" за наношење штете Монтенегроерлајнзу, али о томе ће јавност бити обавијештена благовремено. Штета која је нанесена подразумијева штетан раскид уговора за закуп "ембрајера" јер се не зна гдје је нестало нешто више од 11 милиона долара, а ни дан-данас нису објелодањени уговори о куповини два "ембрара", који су узети на оперативни лизинг. Изузели смо снимке са надзорних камера у нашем хангару на којим се види черупање "ембрајера", који незаштићен лежи на подгоричком аеродрому – истакао је Перовић.

Татар: Раднике запослити у Ту Монтенегро

Представник синдиката саобраћаја при Савезу синдиката Никола Татар истакао је да Влада мора наћи начин да помогне радницима, јер они нису криви за дуговања компаније.

– Вријеме је за дијалог, а основа је овај социјални програм који су припремили, да би се нашао начин да се радницима исплате заостале зараде и повеже стаж. Једино тако ће држава поступити правично према радницима како би могли да траже запослење на тржишту рада, а најбоље би било да се већина ових радника запосли у новој компанији, будући да су специјализовани, јер нико ме не може убиједити да својим знањем и вјештинама не могу допринијети новој компанији – казао је Татар.

Запослена у тој компанији Нела Марковић истакла је да је на дан отварања стечајног поступка у радном односу било 373 запослених.

– За овај број запослених извршен је обрачун мјесечних зарада, повезивање доприноса и социјалног осигурања од 2017. године, и обрачуната је и припадајућа отпремнина. Укупна потраживања износе око 12.996.707 еура, од чега би у буџет било враћено више од шест милиона еура, а у овај износ урачунате су и отпремнине. Из Монтенегроерлајнза у стечају, у новој националној авио-компанији запослење је пронашло око 80 радника – казала је Марковић. Она је поручила и да неће одустати да се боре за своја права, кроз социјални програм који подразумијева наплату заосталих примања, повезивање радног стажа, обрачунате доприносе за осигурање од 2107. до увођења стечаја, за шта ће се борити и кроз правни систем уколико држава не буде имала слуха за њих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:44