Кадници КАП-а чекају премијера / - Портал Дан
01/06/2022 u 12:22 h
Б.Г.Б.Г.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници поново пред Владом: Чекају премијера, спремни и да преноће

Све се пресипа из шупљег у празно, сви обећавају а нико ништа не заврвшава. Дошли смо да више прекратимо ову муку, каже Перуничић

Бивши радници КАП-а поново су се јутрос окупили испред Владе тражећи састанак са премијером Дританом Абазовићем тражећи информацију када ће бити реализован закључак претходне 42. владе од 27. априла којим су одобрена средства за уплату бенефицираног стажа радницима који су стекли услов за пензију. Радници су се окупили око 9 часова  и спремну су, како истичу, до вечерас.

Како је казао порталу Дан представник радника Жељко Перуничић, недавно су се срели са новим министром рада Адмиром Адровићем који им је обећао да неће бити проблема око реализације закључка и да ће се потрудити да ово питање буде на сједници Владе која би требало да се одржи сјутра.

Међутим, како наводи Перуничић, сад су у недоумици како то није била тачка на сједници Комисије за економска питања, што иначе претходи Влади, те стога не очекује да се о овом питању може разматрати ни на сјутрашњој сједници.

image

Спремни и да преноће

- Портал Дан

- Све се пресипа из шупљег у празно, сви обећавају а нико ништа не заврвшава. Дошли смо да више прекратимо ову муку. Људи су потрошени, ових шест мјесеци немају примања, њихова езгистенција је угрожена, а нешто што су зарадили не могу да остваре због нечијег нерада. Сви људи су поднијели захтјеве како им је речено, предали су документа за пензије. Сад се само чека да Влада делегира свог представника који ће са радницима потписати споразуме пред Агенцијом за мирно рјешавање спорова, како би се овај закључак могао спровести, Фонд рада пренијети новац Фонду ПИО, а радници пензионисати - казао је Перуничић додајући да ће и то потрајати још најмање мјесец.

Сваки радник ће морати да потпише споразум са Агенцијом за мирно рјешавање спорова, што додатно продужава њихову агонију. Перуничић каже да бивши радници више не могу да преживе, јер су у тешкој финансијској ситуацији.

- Унипром је јутрос радницима уплатио 450 еура. То је трећа транша уплате од 450 еура - каже Перуничић.

Раднике је јутрос подржао и предсједник Радничке партије Максим Вучинић.

image

Максим Вучинић подржао раднике КАП-а

- Портал Дан

Овај договор направљен је двије недјеље прије избора нове мањинске владе, када је бивши министер економије Јаков Милатовић објавио је да су пронашли одрживо правно рјешење по ком се држава обавезала да бившим радницима КАП-а повеже стаж са увећаним трајањем за рад, и прије и послије стечаја, чиме им је омогућено да се пензионишу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 15:44