radnici solar gradnja / -FACEBOOK.COM/EPCG.SOLAR
09/02/2023 u 18:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Električari Solar gradnje nezadovoljni uslovima: Rade sa svojim alatom, ne plaćaju im ni gorivo

Skoro svi koristimo svoje automobile u službene svrhe, a pritom skoro sve gorivo sami finansiramo. Sedam mjeseci koristimo svoj alat i ne znamo do kojeg u mjesecu ćemo primiti platu, naveli su, između ostalog, električari

Električari firme Solar gradnja nezadovoljni su uslovima rada. Žale se da rade sa svojim alatom, da im firma ne plaća gorivo za obavljanje poslova, te da im plate nisu redovne, odnosno da su jednog mjeseca do petog u mjesecu, sledećeg do 15, 20. u mjesecu. Solar gradnja je firma čiji je osnivač i vlasnik Elektroprivreda (EPCG). Firma je osnovana kajem 2021. godine za sprovođenje projekata Solari 3000+ i 500+.

Električari su upravi poslali dopis u vezi sa problemima sa kojima se susreću, a proslijedili su ga i "Danu".

– Ne možemo da radimo bez alata. To što je svaki od nas dao svoj alat bez pogovora, kako bismo dali svoj doprinos uzdizanju firme ne znači da to možemo da radimo neograničeno. Postoji mnogo primjera gdje smo oštetili naš alat. Sedam mjeseci koristimo alat, ali ćemo to prestati uskoro, a od vas tražimo da nam omogućite da zadužimo alat za posao – naveli su električari u dopisu nedavno upućenom upravi.

Radnici su se obraćali direktorima u Solar gradnji i EPCG.

Zatim su naveli da oni nemaju položeno ništa da bi mogli da potpišu izjave bilo kakvog tipa o ispravnosti instalacija koje su im nametnute od pretpostavljenih.

– Nismo prošli nikakvu zvaničnu obuku u kojoj smo mogli da naučimo propise i zakone za montaže, za to su vjerovatno obučeni inženjeri – kazali su oni.

Uprava bez odgovora

Pitanja u vezi sa problemima radnika Solar gradnje poslali smo prošle sedmice. Na pitanja nam nije odgovoreno. Očigledno da je uprava Solar gradnje odlučila da ne odgovara na pitanja u vezi sa problemima radnika.

Izvršni direktor firme je Ranko Vuksanović, dok je predsjednik odbora direktora Ivan Kilibarda.

Istakli su da korišćenje njihovih privatnih automobila za potrebe firme mora biti regulisano kolektivnim ugovorom.

– Skoro svi koristimo svojea kola u službene svrhe, a pritom skoro sve gorivo sami finansiramo. Tražimo da se to riješi kao što su vođe grupa riješile za sebe, ali ne i za nas koji radimo nezavisno od njih i koristimo svoje automobile. Želimo da imamo 12 litara na 100 kilometara plus pet eura na 100 kilometara za amortizaciju, odnosno želimo isto što i vođe grupa ako želite da koristimo naše automobile. Naša obaveza je da dođemo na posao, ali ne i da vozimo alat, materijale i ostale kolege sa njim kako bismo što jeftinije prošli jer ovako ne možemo funkcionisati – piše u dopisu.

Takođe, mnogo im otežava život činjenica da ne znaju kada će plata, pa moraju da slušaju raznorazne priče da će biti do 15, 25. ili petog u mjesecu.

– Želimo da znamo do kog datuma najkasnije će biti plata, ali da ne prelazi mjesec dana od poslednjeg dana u mjesecu kada smo je primili. Ako je to 20. u mjesecu neka bude tada isplata za prethodni mjesec da znamo da isplaniramo životne prilike – poručili su električari.

Problem su im i slobodni dani, kao i rad vikendom.

– Po pitanju subote i nedjelje nećemo raditi kako su neki to zamislili. Čekati do 12 sati kada pada kiša i gledati u nebo ne bi li se razvedrilo i onda poći na kuću da radimo ne možemo smatrati slobodnim danom. Ako je kolektivni ugovor donesen o nekoj preraspodjeli radnog vremena, onda je donesen u skladu sa zakonom i mi molimo da se to poštuje. Da se unaprijed zna koji su to radni dani za tu sedmicu i ako imamo prekovremene radove ili radove subotom da se to plaća u skladu sa zakonom – zaključili su električari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 23:54