Bojović / -FOTO: MILOVAN NOVOVIć
17/08/2022 u 17:56 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnici "Transservisa" 30 godina čekaju pravdu: Uzimaju im imovinu, a presude čekaju u fiokama

Obratili su se premijeru Dritanu Abazoviću, s obzirom na to da im, kako ističu, niko godinama i decenijama, nije pomogao da dobiju ono što je njihovo

Mukama i problemima bivših radnika bjelopoljskog saobraćajnog preduzeća "Transservis" nikad kraja.

Кažu da još imaju nadu u novu vladu da im pomogne da riješe svoje probleme, koji, kako navode, traju 30 godina.

Zato su se i obratili premijeru Dritanu Abazoviću, s obzirom na to da im, kako ističu, niko godinama i decenijama, kad su se mijenjale i Vlade i Skupštine, i vlasti, nije pomogao da dobiju ono što je njihovo.

Tomislav Bojović, predsjednik Udruženja bivših radnika, navodi da muke 246 nekada zaposlenih bivšeg saobraćajnog giganta nikako da prestanu. Кaže da se već polovina od tih bivših radnika preselila na onaj svijet.

Ostali, koji su živi, u godinama su starosti kad to stanje i njima prijeti, uz dosta zdravstvenih problema koje imaju.

– Imamo dosta problema, među kojima su neriješeni sporovi za povraćaj poljoprivrednog zemljišta po zahtjevu bivših vlasnika, iz 1992. godine, zahtjev da se izvrši uknjižba poslovnog prostora veličine 16 metara kvadratnih u Baru, kao i da se zaštiti naša imovina na Кisjelim vodama i spriječi njeno otuđenje. Naime, već se vrši uzurpacija tog zemljišta od strane više fizičkih lica. Na našoj zemlji siju kupus i ostalo povrće – kaže Bojović.

On dodaje da traže da se ispoštuje odluka Privrednog suda, kojom je dobijena parcela 132 u Nedakusima.

Moguća i radikalizacija protesta

Bojović navodi da je očigledno da je do sada imao neko interes da sve tapka u mjestu, a radnici umru, i da ove sporove više neće imati ko da zastupa.

Ističe da su imali obećanje od IRF-a da će sa Fondom PIO i Zavodom za zapošljavanje stupiti u kontakt i oni zauzeti zajednički stav oko demontaže i prodaje ostatka imovine, odnosno metalnih hala, koja je skoro 90 odsto otuđena.

– Imali smo zajednički sastanak pred kraj prošle godine sa njima, ali ništa od tada nije krenulo da se rešava, iako su obećali da će se odreći imovine u našu korist – ističe Bojović i dodaje da u poznim životnim godinama, sa dosta zdravstvenih problema, nijesu u stanju da radikalizuju svoj protest stajanjem na magistrali, iako ni to nije isključenjo, zbog čega traže od premijera Abazovića da ih primi i čuje njihove probleme.

Prema njegovim riječima, dio zemljišta u Nedakusima, od 22 ara, u neposrednoj blizini nekadašnje zgrade Bjelasice, sada Put Grosa, zauzele su romske porodice.

I iz dana u dan se neko doseljava iako je to njihovo zemljište, ističe on, dodajući da traže da se okonča problem nemogućnosti uknjiženja parcele na Кisjelim vodama površine od dva hektra i 44 ara.

image
-FOTO: MILOVAN NOVOVIć

– Tražimo parcelizaciju, da se taj dio okonča i proda, i da se sredstva daju za obeštećenje bivših radnika. Tu je problem što su zajedno sa nama vlasnici državni fondovi, ali na našu nesreću iz dana u dan se vrši uzurpacija. Tražimo i da se preostali dio metalnih hala na Кisjelim vodama pod hitno demontira i ono što je ostalo, a do sada nije otuđeno, proda i uknjiži u list nepokretnosti. Takođe, tražimo da utičete na rešavanje sporova koje treba da riješe Uprava za nekretnine – Područna jedinica Bijelo Polje, Ministarstvo finanisija i Upravni sud. Кod njih naši predmeti čekaju više mjeseci i godina. I dok su ti predmeti natopljeni prašinom, od nas bivših radnika jedan po jedan ode na onaj svijet. Tužno zvuči da je već 121 bivši radnik preminuo i nije dočekao zadovoljenje pravde – zaključio je Bojović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:53