Bivši radnici Simon vojaža / - FOTO: RTCG
11/07/2022 u 07:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnici traže preispitivanje stečaja u kompaniji Simon vojaž

Mi smo poslije dešavanja u Privrednom sudu i hapšenja stečajnog upravnika angažovali advokata u Podgorici, preko kojeg tražimo da se ispita da li je bilo nezakonitosti prilikom uvođenja stečaja i sprovođenju stečajnih radnji, kazao je radnik Radičević

Bivši radnici nekadašnjeg najvećeg autoprevoznog preduzeća na sjeveru Crne Gore, beranskog Simon vojaža, tražiće da se preispita proces stečaja, ali i to kako je cijena ukupne imovine, tokom šest licitacija, pala sa 2,3 miliona na 704 hiljade eura.

Predstavnik radnika Nenad Radičević tvrdi da samo autobuska stanica sa zemljištem oko nje, u najužem dijelu grada, vrijedi višestruko više.

“Mi smo poslije dešavanja u Privrednom sudu i hapšenja stečajnog upravnika angažovali advokata u Podgorici, preko kojeg tražimo da se ispita da li je bilo nezakonitosti prilikom uvođenja stečaja i sprovođenju stečajnih radnji”, kazao je Radičević portalu RTCG.

On je dodao da je stečajna uprava obećala da će brzo pokrenuti minumum procesa rada i da će ih angažovati, da bi zatim autobuska stanica bila data u zakup, od čega radnici nijesu imali ništa.

"Mi ne priznajemo nikakve eventualne odluke koje je donosila bivša stečajna uprava i insistiramo na tome da se nađe rješenje kako bi se isplatili svi bivši radnici. Nama se najviše duguje”, kazao je Radičević.

Predstavnici preduzeća Viktoria express, koje je bilo partner bivšoj stečajnoj upravi, tvrde da su na posljednjoj licitaciji regularno kupili Simon vojaž za 710 hiljada eura, odnosno šest hiljada više od početne cijene, od čega su odmah uplatili polovinu. Ostatak je trebalo da uplate naknadno.

Oni su kazali da imaju ovjeren ugovor sa bivšim stečajnim upravnikom Sašom Zejakom i da čekaju da Privredni sud odredi novog stečajnog upravnika, kako bi se do kraja sprovele stečajne radnje.

“Raspodjela novca na povjerioce ne može se obaviti dok se ne odredi novi stečajni upravnik. Novi stečajni sudija je određen. Pogledao je predmet i rekao nam je da je sve u skladu sa zakonom. Čekamo samo još da se brzo odredi stečajni upravnik koji bi priveo kraju stečaj i mi preuzeli firmu i počeli da rješavamo probleme", rekli su iz te kompanije.

Kada je polovinom aprila prošle godine autoprevozna firma Simon vojaž ušla u stečaj, Zejak je rekao da se radi o firmi koja ima posebnu socijalnu dimenziju i društveni značaj i da ne bi bilo dobro da se prodaje segmentirano.

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države počela je odavno, a kulminirala je u maju 2020. godine, kada su radnici stupili u generalni štrajk. Tada su im vlasnici dugovali zarade i druga potraživanja za pune dvije godine.

Vjerovalo se da će se uvođenjem stečaja prekinuti haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo. Grupa prevoznika je, zbog ranijih potraživanja na osnovu prodatih karata, odbijala da koristi usluge autobuske stanice, a Direkcija za drumski saobraćaj je na njihov zatjev ukinula licencu autobuskoj stanici.

Radnici zahtijevaju od državnih organa da se konačno uključe u rješavanje tog problema, što se, kako smatraju, nedozvoljeno dugo prolongira.

"Naš problem kao da nikoga ne interesuje. Nama ne preostaje ništa drugo nego da tražimo prijem kod premijera Dritana Abazovića. Želimo da nam se isplati koliko nam se duguje i želimo opet da radimo. Isto tako želimo da riješimo i ovako stanje u gradu, kada se radi o autobuskom saobraćaju”, saopštio je Radičević.

Beransko autoprevozno preduzeće Simon vojaž nastalo je od nekadašnjeg Jugoprevoza, odnosno Ivangradprevoza. Nakon krize 2004. godine uveden je prvi stečaj i preduzeće je godinu kasnije prodato mješovitoj firmi Simon vojaž.

Ta firma je odmah rasprodala kamionski vozni park i samo od toga povratila sva uložena sredstva. Nastavila je da radi sa stotinu radnika, a onda i ona počela da posustaje i ukida linije, kada su prije dvije godine radnici i započeli štrajk.

U međuvremenu je lukseburgški državljanin Simon Bernard podnio krivičnu prijavu protiv svog partnera u Crnoj Gori Mehmeda Adrovića, istaknutog funkcionera Demokratske partije socijalista, za zloupotrebu službenog položaja i navodnog falsifikovanja njegovog potpisa. Ta krivična prijava je završila u specijalnom tužilaštvu, i pokrenut je izviđaj, ali za sada bez epiloga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 02:59