Dio radnika ”Vektra Boke” koji su juče bili psred SDT-a / Foto: Svetlana Ćetković
30/04/2024 u 11:39 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radnici "Vektre Boka" sumnjaju da "Vektra investment" služi za pranje para

Prodaju 33,3 odsto akcija firme sestre "Vektre investment" bivši radnici "Vektre Boka" smatraju sumnjivom i nedovoljno transparentno odrađenom transakcijom kada јe u pitanju procijenjena vrijednost akcija.

Akcije je kupila kompaniјa "Elena grupa" iz Igala.

– Smatramo da je ovom transakcijom ta kompaniјa izigrana – rekao je predstavnik radnika "Vektre Boka" Đorđe Rajak za "Dan".

On јe naglasio da јe "Vektra investment" već dugovala preko šest miliona "Vektri Boka" i da radnici sumnjaju u vjerodostojnost samog pokretanja prodaje akcija.

Raјak ističe da sumnjaјu da je "Vektra investment" služila samo za pranje novca, na šta navode već podignute optužnice.

Raјak napominje da je ranije na račun "Vektre investment" uplaćeno 4.824.645 eura, i to od prodaje Autobuske stanice u Herceg Novom i restorana "Žanjice", što je bila imovina "Vektre Boka".

Radnici „Vektra Boke” daju podršku SDT i Vladi u rasvjetljavanju svih nezakonskih privatizacija

A, kako podsjeća, restoran "Žanjice" je bio kapitalni objekat i nije mogao biti predmet prodaje, pošto je zaštićen kroz kupoprodajni ugovor HTP "Boka" i "Vektre Boka".

Rajak podsјeća i na sumnjivo dobijen kredit od 23.600.000, od čega je "Vektri investment" prebačeno oko 2.000.000 eura.

– Pitamo stečajnog upravnika "Vektre investment" da li je vratio novac, 4.824.645 eura, koji mu je pozajmila "Vektra Boka", ili ih je sakrio, a akcije prodao u bescjenje, tako da je ispalo da cijela imovna nekadašnje HTP "Boka" vrijedi svega јedan milion – rekao je Rajak.

Prekinut postupak stečaja u "Vektri Boka"

Kompanija "Elena grupa", koja je nedavno kupila trećinu akcijskog kapitala u kompaniji "Vektra Boka" Dragana Brkovića, juče je na ročištu zatražila izuzeće sudije Privrednog suda Nemanje Popovića u postupku koji Poreska uprava tri godine vodi oko uvođenja stečaja zbog kršenja plana reorganizacije.

Iz "Vektre Boka" su zatražili odlaganje ročišta pozivajući se na zakonsko pravo da se naknadno izjasne oko podnesaka koji su im uručeni na ročištu, što je sudija Popović odbio. Advokat "Elena grupe" je kazao da su tražili izuzeće sudije Popovića zbog odbijanja njihovog zahtjeva, pa sumnjaju u njegovu pristrasnost.

Postupak je prekinut dok se o zahtjevu za izuzeće sudije Popovića ne izjasni predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić.

On pita stečajnog upravnika da odgovori odakle ekonomska logika da se pristupi prodaji akcija "Vektre Boka" kad sestra firma "Vektra investment" već ima dug od 4.824.645 miliona.

– Sumnjamo da je organizovana grupa mahinacijama došla do ove transakcije i tražili smo i tražićemo i dalje svaki detalj oko te transakcije. Jer je proceduralno sve pod sumnjom nezakonitosti, pa sumnja vodi do stečajnog upravnika "Vektre investment" i svih ostalih koji su učestvovali u procesu prodaje akcija – saopštio јe Raјak.

image

Đorđe Rajak sa kolegama

K.M.

On poziva sve učesnike u ovoj transakciji da ponište proces prodaje akcija.

Podsjetio јe da radnici "Vektre Boka" stalno ističu da ništa iz kupoprodajnog ugovora HTP "Boka" nije ispoštovano, a posebno investicioni program od 50 miliona, a u "Vektru Boka" investirana su samo tri miliona.

– Posebno ističem socijalni program iz kupoprodajnog ugovora, koji niјe ispoštovan ni danas, po kojem akcije "Vektre Boka" ne mogu da se prodaju. Tražimo da sve relevantne institucije što prije stave zabranu na sve transakcije akcija "Vektre Boka" – poručio je Rajak.

Kako јe dodao, Dragan Brković je istu prevaru pokušao 2018. godine preko skupštine akcionara, ali je Vlada na čelu sa tadašnjim premijerom Duškom Markovićem zabranila izmještanje kapitalnih objekata, hotela "Plaža", "Boka", "Igalo" i "Tamaris", kao i restorana "Žanjice", koji su već otuđeni, i to odlukom br. 01-282 od 20. jula 2018. godine. U istoj odluci je zabranjena statusna promjena društva "Vektra Boka".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:51