Рајак са колегама / К.М.
11/05/2022 u 10:47 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници Вектре „Бока” задовољни хапшењем предсједника Привредног суда: Тражиће ревизију

Да ли су и колико плаћене акције, како је имовина "Боке" заложена, када је купопродајним уговором дефинисано да не може бити заложена, да је имовина заложена на неке кредите, од којих је новац ношен ташнама... указује Рајак

Хапшење предсједника Привредног суда Блажа Јованића, против којег су обесправљени радници Вектре "Бока" из Херцег Новог у претходном периоду поднијели 14 кривичних пријава, у њима је пробудило наду да је правда, ма колико спора, ипак, достижна. Предсједник НВО Бивши радници Вектре "Бока" Ђорђе Рајак изнова је указао на малверзације у вези са купопродајним уговором, приватизацијом и стечајним поступком у Вектри, али и на упозорења на пропусте Привредног суда.

– Да ли су и колико плаћене акције, како је имовина "Боке" заложена, када је купопродајним уговором дефинисано да не може бити заложена, да је имовина заложена на неке кредите, од којих је новац ношен ташнама, како су ти кредити раскњижавани, што је нека основа. Сваке године незакоње је било све више и дубље – указује Рајак.

Наводи да бивши радници нису били упознати са детаљима плана реорганизације, који је, према његовим ријечима, накарадно састављен и спровођен.

– Чланови комисије која је требало да прати план реорганизације били су радници Вектре Монтенегро, а на крају је испало да су радници Вектре "Бока". Они су се наплаћивали више пута и припадају менаџменту и неком надзорном органу. Њихов доходак износио је по више хиљада еура, што ће утврдити Пореска управа – увјерен је Рајак.

Компанија појединим радницима дугује укупно 15 година доприноса, због чега многи нису остварили услов за пензију, неки од њих су и умрли, а највећи кривац за то, према његовом мишљењу је Привредни суд.

– Не коментаришемо законске норме, нити имамо законско право на то, али чињеница је да смо аргументовано доказивали да се ради о развлачењу стечајног поступка, како би се пљачкала имовина "Боке" – сматра Рајак.

Радници ће тражити ревизију, како би била утврђена одговорност, али и ко је коме дужан у цијелој тој ситуацији. Подсјећамо, бивши радници Вектре "Бока" одржали су крајем марта и протест испред Привредног суда, тражећи да се у компанију уведе стечај и заштити стечајна маса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:36