Лого Радничка партија / - фото: Радничка партија
14/10/2021 u 14:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радничка партија: Основати Директорат за село

У дjелокругу Директората за бригу о селу би било неопходно радити на промоциjи и његовању традиционалног начина живота на селу, навели су из ове партије

Са оптимистичним погледом ка реконструкциjи Владе Црне Горе, коjа ће се надамо се коначно и догодити компромисом владаjуће већине, Стручни савjет Радничке партиjе жели да разбиjе монотониjу политичких игара и бар на тренутак, скрене мисли свих нас са онога шта ми поjединачно желимо данас на оно шта ми можемо заjедно сjутра, навели су из ове партије.

– У том контексту, као тиjело коjе jе оформљено искључиво у циљу нуђења оперативних решења за проблеме обичног човjека, износимо предлог за формирање Директората за бригу о селу при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. На жалост, сви смо свjедоци вишедецениjског пропадања нашег села првенствено у економском и демографском смислу. С тим у вези, неопходно jе формирање Директората за бригу о селу коjи би се стратешки и оперативно бавио искључиво спречавањем даљег пропадања и развоjем села. Наш предлог jе да наведени директорат дjелуjе у 4 правца:

1. Стратешко планирање развоjа села

Оваj сектор би се бавио израдом националне студиjе за развоj села коjоj би претходила детаљна анализа положаjа наших села са аспекта економске одрживости, демографске структуре и инфраструктурних потенциjала. Све то узимаjући у обзир различитости села на сjеверу, централном и приморском диjелу Црне Горе. Сматрамо да би у овоj фази било неопходно формирање стручних тимова коjи би се бавили скенирањем ситуациjе кроз обилазак сеоских газдинстава и идентификовањем развоjних потенциjала.

2. Оперативно решавање проблема живота на селу

Формирањем стручних служби коjе би проактивно дjеловале у циљу решавања проблема нашег сељака, коjе би првенствено морале промjенити приступ ка његовом величанству произвођачу коjи нам jе тако потребан и коjи мора осjетити подршку државе па и онда кад може бити само морална. Свакако у фокусу овог сектора су инфраструктирна улагања, пружање стручне и материjалне помоћи у реализациjи бизнис планова из домена пољопривреде, сточарства, сеоског туризма, рибарства и др. Указуjемо на неопходност сарадње са Министарством просвете у циљу улагања у сеоске школе и стимулисања дjеце са села на школовање у сеоским школама.

3. Развоj туристичке понуде сеоских газдинстава

Свjедоци смо да jе сеоски туризам последњих година у пуном замаху, етно села ничу као печурке послиjе кише чекаjући уморног градског туристу да предахне од тешке свакодневнице. У томе видимо огромни потенциjал наших села коjи обилуjу природним љепотама и коjима треба само мало вjетра у леђа кроз промоциjу природних љепота, еко туризма, промоциjе сеоског туризма на саjмовима кроз уску сарадњу са Министарством економског развоjа.

4. Његовање традициjе и културе живота на селу

У дjелокругу Директората за бригу о селу би било неопходно радити на промоциjи и његовању традиционалног начина живота на селу. Његовање старих заната, домаће радиности, организовање гусларских вечери, финансирање сеоских културно умjетничких друштава, организовање пjесничких вечери и љетњих позорница.

Убjеђени смо да би све наведене активности биле итекако стимулативне како за људе коjе живе на селу да остану на своjим огњиштима, тако и за оне људе коjи су напуштили села за постепени повратак и окретање демографског точка коjи иде искључиво у правцу миграциjа у градове и приjети гашењу нашег села из ког смо сви потекли – закључили су из Радничке партије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:51