/ - фото: Радничка партија
01/06/2022 u 08:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радничка партија против укидања нерадне недјеље: Неће дозволити искоришћавање радника

Аргументи за укидање нерадне недјеље и рјешења која се нуде, а са којима је цијела јавност могла да се упозна у претходном периоду, показују се као лоши у односу на праксу

Као политичка партија која првенствено заступа права радничке класе у Црној Гори, Радничка партија се оштро противи укидању нерадне недјеље у трговинама. Наше противљење оваквом рјешењу резултат је, између осталог, и сталне комуникације са радницама и радницима у Црној Гори те информисаности о проблемима са којима се свакодневно суочавају. Резултат оваквог третмана је константан одлив радника који су принуђени да своју срећу траже ван граница Црне Горе, саопштили су из Радничке партије.

- Аргументи за укидање нерадне недјеље и рјешења која се нуде, а са којима је цијела јавност могла да се упозна у претходном периоду, показују се као лоши у односу на праксу. Такође, поставља се питање да ли имамо довољно јаке механизме за надзор како бисмо спријечили могуће злоупотребе. Као прво, истичемо да не постоје докази да је измјена Закона о унутрашњој трговини из 2019. године проузроковала „пад економске активности и отпуштања радника“ већ је то посљедица пандемије ковид–19 која се одразила на економију бројних држава, па и на црногорску. Оно што посебно истичемо, а у односу на предлоге за увећање зараде недјељом, јесте да је то терен погодан за бројне злоупотребе којих смо сви свјесни а који се свакодневно дешавају у односу на прековремени рад, право на седмични одмор и бројна друга права загарантована законом. Изражавамо огромну бојазан да ћемо опет доћи у ситуацију да су радници  принуђени да се, под пријетњом отказом, одричу слободног дана и увећања зараде за прековремени рад - наводе из Радничке партије.

Они наглашавају да је поменутим законом у ставу 2 тачка 2 члана 35а омогућен рад недјељом у специјализованим продавницама или киосцима за продају хљеба, пекарских производа и колача, цвијећа, сувенира, што је у сагласности са потребама туриста који посјећују Црну Гору а на које се иницијатори стално позивају. Истичу да је све израженије увођење двадесетчетворочасовног радног времена потврда спремности послодаваца да капацитете својих запослених користе до крајњих граница, а то неће, кажу, дозволити.

- Радничка партија позива учеснике социјалног дијалога да узму у обзир све потенцијалне злоупотребе којима смо сви свједочили и поручује радницима и радницама да имају њену апсолутну подршку у одбрани ове цивилизацијске вриједности. Друштво за које се сви боримо је друштво у ком ће радничка класа остварити право на достојанствен рад, у ком радник неће бити роб(а) и у томе ћемо истрајати - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:41