Učesnici konferencije / - CBCG
29/02/2024 u 11:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radović: EK potvrdila visok stepen usaglašenosti regulative platnog prometa sa pravom EU

Guvernerka CBCG učestvovala je na sastanku koji je okupio guvernere centralnih banaka i ministre finansija Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova

„Zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju dobar napredak u usklađivanju nacionalnih platnih sistema sa standardima EU u okviru svojih ciljeva pridruživanja SEPA“, zaključeno je na regionalnom sastanku na visokom nivou „Zapadni Balkan u susret SEPA“ koji je juče održan u Tirani.

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović učestvovala je na sastanku koji je okupio guvernere centralnih banaka i ministre finansija Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, održanom u okviru samita lidera zemalja regiona o Planu rasta i konvergencije za Zapadni Balkan.

Učesnici sastanka predstavili su aktivnosti koje pojedinačne zemlje preduzimaju u cilju pridruživanja Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA), dok su predstavnici Svjetske banke prezentovali dosadašnje rezultate projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana. Kroz ovaj projekat, finansiran od Evropske unije, pruža se podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA.

Radović je istakla da CBCG u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU.

- Eksterna analiza usklađenosti crnogorske legislative sa zahtjevima SEPA, koju je podržala Evropska komisija, potvrdila je visok stepen usaglašenosti domaćeg regulatornog okvira, čime su prepoznati naši dosadašnji učinci - saopštila je guvernerka Radović i dodala da je ovo dodatni motiv za CBCG i Vladu Crne Gore da nastave sa aktivnostima u pravcu ispunjavanja ostalih zahtjeva za pridruživanje SEPA. Guvernerka je saopštila i da su u toku intenzivne aktivnosti na pripremi aplikacije za pristupanje Crne Gore SEPA koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

Pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima doprinijeće ekonomskoj integraciji regiona i donijeti opipljive koristi za građane i privredu, u vidu pojednostavljenja procesa, unapređenja brzine i smanjenja troškova transakcija, zaključeno je na sastanku u Tirani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:21