/ IRENA RADOVIć (FOTO: IRF)
17/04/2022 u 17:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радовић: Јачањем капацитета ИРФ-а до снажнијег раста приватног сектора

Јачање капацитета Инвестиционо развојног фонда кроз техничку подршку Европске инвестиционе банке допринијеће снажнијем расту приватног сектора и трансформацији Црне Горе у отпорну и одрживу економију, саопштила је његова извршна директорица

Јачање капацитета Инвестиционо развојног фонда (ИРФ) кроз техничку подршку Европске инвестиционе банке (ЕИБ) допринијеће снажнијем расту приватног сектора и трансформацији Црне Горе у отпорну и одрживу економију, саопштила је његова извршна директорица, Ирена Радовић.

- Грант ЕИБ-а од 400 хиљада еура за техничку подршку ИРФ-у допринијеће оснаживању наших капацитета у пружању финансијских услуга малим и средњим предузец́има у Црној Гори, у циљу унапређења инвестиција и креирања нових радних мјеста. Техничка помоћ ЕИБ-а представља значајну подршку нашим напорима да оснажимо ИРФ, пратећи најбоља искуства финансијских институција из ЕУ, и редефинишемо постојећи организационо-пословни модел пословања рекла је Радовић агенцији Mina-business.

Она је додала да ће та подршка бити значајна и у сагледавању услова и могућности за трансформацију ИРФ-а у државну развојну банку.

- Веома сам поносна, што смо у партнерству са ЕИБ-ом, први потписници ове финансијске операције са климатским дјеловањем на Западном Балкану и што ИРФ има водећу улогу у зеленој транзицији црногорске економије- казала је, поред осталог, Радовић.

Она је подсјетила да је нови менаџмент у претходном периоду предузео бројне активности како би ИРФ пратио трендове у пословању међународних финансијских институција, са посебним фокусом на трансформацију црногорске привреде у зелену и дигиталну, те већу инклузију жена и других рањивих група.

Потпредсједница ЕИБ-а за Западни Балкан, Лилyана Павлова, казала је да та финансијска институција, тиме што помаже ИРФ-у да повећа оперативне и организационе капацитете, обезбјеђује још ефикасније финансијске и савјетодавне услуге за мала и средња предузећа, посебно за фирме које не добијају довољно подршке и које се суочавају са потешкоћама при приступању финансијским средствима.

- На тај начин стварамо услове за бржи раст приватног сектора и трансформисање у инклузивну и одрживу економију, чиме се осигуравају економски и социјални опоравак Црне Горе, раст и стварање инклузивних прилика за запошљавање, посебно за младе, жене и људе из других рањивих група- саопштила је Павлова агенцији Мина-бусинесс.

Она је додала да ЕИБ кроз техничку помоћ подржава ИРФ у побољшавању организационог и пословног модела, као и система за надгледање и процјену, како би се његове структуре ускладиле са најбољим међународним праксама банака за национални развој.

- Захваљујући томе, ИРФ ће наставити да игра изузетно битну улогу у промовисању финансијских услуга малим и средњим предузећима у Црној Гори и успоставиће још више стандарде на тржишту- рекла је Павлова.

Она је навела да грант потиче из Иницијативе за економску отпорност (ЕРИ), чији је циљ мобилизација финансијских средства за стварање радних мјеста, социјалну кохезију и развој виталних инфраструктурних пројеката на Западном Балкану.

- Нама у ЕИБ-у је драго што можемо да оснажимо ИРФ тако да служи црногорској економији и повећа њен одрживи раст. Као дугорочни партнер у региону, ИРФ нам је помогао да откључамо више од 470 милиона ЕУР за црногорску економију и драго ми је што видим да наша сарадња непрестано напредује- поручила је Павлова.

Она је саопштила да је ЕИБ од почетка пандемије 2020. године обезбиједила приближно 200 милиона ЕУР за црногорску економију, од чега је већи дио додијељен малим и средњим предузећима.

Та средства су, према ријечима Павлове, стављена на располагање под повољнијим условима са нижим каматним стопама и продуженим роком доспјећа у оквиру финансијског пакета Тим Европа за Цовид-19 за бржи опоравак Западног Балкана, који је усвојен 2020. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 05:09