Radulović / SRĐAN BOLJEVIĆ
10/01/2023 u 09:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović za „Dan”: DRI će raditi više revizija uspjeha

Istakao јe da јe EK insistirala na razvoјu reviziјe uspјeha i podsјetio da јe u posljednjem izvјeštaјu konstatovala visok kvalitet vršenja reviziјa, povećani uticaј na јavne politike, ostvarenu nezavisnost, kao i profesionalni razvoј DRI

Državna revizorska instituciјa (DRI) povećaće broј izvršenih reviziјa uspјeha u ovoј godini, posebno "paralelnih" koјe se sprovode sa drugim vrhovnim reviziјama, i unapriјediti metodologiјu za vršenje ove vrste reviziјa, kazao јe za „Dan” član Senata DRI Branislav Radulović. Istakao јe da јe Evropska komisiјa insistirala na razvoјu reviziјe uspјeha i podsјetio da јe EK u posljednjem izvјeštaјu konstatovala visok kvalitet vršenja reviziјa, povećani uticaј na јavne politike, ostvarenu nezavisnost, kao i profesionalni razvoј DRI.

– S tim u vezi, započet je rad na izradi smjernica za reviziju zaštite životne sredine i u ovom dijelu posebno nam pomaže činjenica da je DRI postala punopravna članica Radne grupe EUROSAI za reviziju životne sredine, što je potvrđeno i učešćem na konferenciji održanoj u Varšavi decembra 2022. godine, koja je bila posvećena pitanjima klimatskih promjena – rekao јe Radulović.

”Revizija „Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori“ je u završnoj fazi i očekujemo da se okonča već početkom 2023. godine. Zbog hakerskog napada na informacionu infrastrukturu Vlade Crne Gore, dinamika dostave dokumentacije od strane subjekata revizije bila јe otežana

• Koje revizije uspjeha možemo očekivati da uskoro budu objavljene?

– Revizija "Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori" je u završnoj fazi i očekujemo da se okonča već početkom 2023. godine. Zbog hakerskog napada na informacionu infrastrukturu Vlade Crne Gore, dinamika dostave dokumentacije od strane subjekata revizije bila јe otežana i zato je sprovođenje ove revizije moralo biti usporenije u odnosu na planiranu dinamiku.

Ovom revizijom će se identifikovati kritični nedostaci i izazovi za sprovođenje kvalitetne politike rodne ravnopravnosti, te dati preporuke za načine njenog unapređenja u cilju ravnopravnog uključivanja muškaraca i žena u javne politike. Po okončanju i objavljivanju iste, dogovoreno je da ovaј revizorski izvještaj bude predmet rasprave na Odboru za rodnu ravnopravnost, uz mogućnost učešća i predstavnika vrhovne revizije Sjeverne Makedonije u cilju razmjene iskustava.

Takođe, u završnoj fazi je i revizija "Efikasnost realizacije projekata izgradnje stambenih jedinica za potrebe raseljenih i interno raseljenih lica" a u fazi terenske revizije je revizija "Uspješnost angažovanja fizičkih lica bez zasnivanja radnog odnosa u državnim organima", koja je kao tema bila od posebnog interesovanja na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

”U fazi terenske revizije je revizija „Uspješnost angažovanja fizičkih lica bez zasnivanja radnog odnosa u državnim organima“, koja je kao tema bila od posebnog interesovanja na Odboru za ekonomiju

• Da li je u 2023. godini planirano sprovođenje paralelnih revizija uspjeha?

– DRI, kao punopravna članica EUROSAI, već sprovodi kooperativnu reviziju na temu "Sopstveni prihodi opština za pružanje kvalitetnih usluga građanima tokom pandemije" zajedno sa još šest vrhovnih revizorskih institucija iz Albanije, Rumunije, Poljske, Turske, Slovačke i Sjeverne Makedonije.

Takođe, u saradnji sa Uredom za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, u toku je sprovođenje paralelne revizije uspjeha koja za temu ima uspješnost upravljanja i zaštite rijeka.

Takođe, DRI je pristupila projektu "Transformativno finansiranje za unapređenje rodne ravnopravnosti: ka transparentnijem, inkluzivnijem i odgovornijem upravljanju na Zapadnom Balkanu". U toku su pripremne aktivnosti na planiranju paralelne revizije uspjeha, koju će DRI sprovoditi zajedno sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, dok će drugu grupu činiti vrhovne revizorske institucije Republike Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.

Posebna pažnja posvećena praćenju preporuka

• U posljednjem izvještaju EK o Crnoj Gori navodi se da "Skupština i dalje ne obezbjeđuje strukturirano praćenje preporuka DRI". Kakve pomake je DRI napravila na ovom polju u proteklom periodu?

– DRI je posebnu pažnju posvetila razvoju i unapređenju procesa praćenja revizorskih preporuka, što je konstatovano i u izvještaju EK.

U protekloj godini, uz podršku Evropske unije, DRI je uspostavila Registar revizorskih preporuka, za koji se očekuje da će početkom 2023. godine omogućiti zainteresovanim stranama da u realnom vremenu prate realizaciju izdatih preporuka.

S obzirom na to da je Evropska komisija naglasila potrebu obezbjeđivanja efikasnog i permanentnog praćenja preporuka DRI od strane parlamenta, u cilju jačanja saradnje sa Skupštinom, DRI je, u saradnji sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju iz Velike Britanije, inicirala izradu Akcionog plana za ispunjavanje obaveza iz Protokola.

• U kojoj mjeri se sprovode "kontrolna saslušanja" na kojima insistira i EK?

– U proteklom periodu DRI je inicirala održavanje kontrolnih/konsultativnih saslušanja povodom izvršenih revizija uspjeha na sjednicama skupštinskih odbora. Tako su npr., nakon objavljenog izvještaja o reviziji "Uspješnost sprovođenja Nacionog programa za rano otkrivanje raka dojke", održana kontrolna saslušanja na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odboru za rodnu ravnopravnost. Na bazi nalaza i preporuka DRI usvojeni su i zaključci sa kontrolnog saslušanja Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Ovakvi primjeri saradnje sa nadležnim skupštinskim odborima treba da posluže kao dobra praksa za jačanje saradnje i sa ostalim skupštinskim odborima i DRI će na tome u 2023. godini insistirati u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta.

• Šta će dodatno biti fokus godišnjeg plana revizija DRI za 2023. godinu kada su u pitanju revizije uspjeha?

– Senat DRI usvojio je godišnji plan revizija DRI za 2023. godinu u decembru 2022. godine, koji, između ostalog, ima težište na povećanju broja revizija uspjeha, koje će primarno targetirati teme kao što su oblast zaštite životne sredine, uspješnost evidencije državne imovine, politike zaštite zdravlja građana i pitanja vezana za sprovođenje ciljeva održivog razvoja u skladu sa UN Agendom 2030.

Shodno tome, nadležni kolegijumi DRI vrlo brzo će donijeti odluke o otpočinjanju ovih revizija i o tome informisati subjekte revizije i javnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:17