Radulović rukovodi reviziјama uspјeha u DRI / Srđan Boljević
08/05/2023 u 17:02 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović za „Dan“: DRI provјerava legalizaciјu bespravnih obјekata u Podgorici

Posljednji javni podaci iz novembra 2022. govore da su za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata opštinama podnijeta ukupno 56.353 zahtjeva, od čega su legalizovana 2.722, iz čega jasno proizilazi da se proces ne odvija odgovarajućom dinamikom, istakao јe Radulović i dodao da su reviziјu teritoriјalno ograničili na područјe glavnog grada

Državna revizorska instituciјa (DRI) započela јe reviziјu uspјeha "Efikasnost procesa legalizaciјe bespravnih obјekata na područјu glavnog grada Podgorice za period od 2007. do 2023. godine", kazao јe za "Dan" član Senata i rukovodilac sektora za reviziјu uspјeha DRI Branislav Radulović.

– Cilj revizije je da se utvrdi da li su obezbijeđeni adekvatni preduslovi da se proces formalizacije neformalnih objekata odvija na odgovarajući način i da li su postojeće mjere efikasne u pogledu rješavanja pravnog statusa i unapređenja stanja neformalnih naselja i u tom pogledu novo rukovodstvo Glavnog grada je pokazalo izuzetno interesovanje za predmetnu reviziju. Posljednji javni podaci iz novembra 2022. govore da su za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata opštinama podnijeta ukupno 56.353 zahtjeva, od čega su legalizovana njih 2.722, iz čega jasno proizilazi da se proces ne odvija odgovarajućom dinamikom – istakao јe Radulović.

Zbog ekonomičnosti procesa, kako јe kazao, DRI je reviziju teritorijalno ograničila na područje glavnog grada.

– Naravno svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti po predmetnom pitanju, naročito kada je riječ o formalnom statusu objekata koja se nalaze u zoni Morskog dobra ili Unesko zaštićenim područjima, ali DRI očekuje da će izdate biti sistemskog karaktera i odnositi se na cjelokupnu teritoriju Crne Gore – poručio јe Radulović.

Fokus na reviziјama u oblasti životne sredine

• Kada su u pitanju revizije uspjeha, na kojim temama je DRI stavila fokus za 2023. godinu?

– Kada su u pitanju revizije uspjeha (performansi) u fokusu vrhovne državne revizije su revizije koje se odnose na program Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. i Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore (NSOR).

U toku su aktivnosti vezane za zasijedanje EUROSAI WGEA Radne grupe za sprovođenje revizija životne sredine, koje će se održati krajem maja 2023. godine u Varšavi na temu "Klimatske promjene: napredak ostvaren u naporima za prilagođavanje".

Sekretarijat EUROSAI WGEA i IDI je pozvao DRI da prihvati učešće u kooperativnoj reviziji na temu vezanu za implementaciju Plana adaptacije na klimatske promjene. S obzirom na to da DRI ima mandat i kapacitet da sprovodi revizije uspjeha u oblastima životne sredine i posjeduje resurse potrebne za sprovođenje ove vrste revizije, poziv je prihvaćen i predmetna revizija je već obuhvaćena godišnjim planom za 2023. godinu.

Dodatno DRI, kao članica INTOSAI, svoj doprinos ostvarenju 17 milenijumskih ciljeva UN daće i kroz sprovođenje vrlo zahtjevne revizije uspjeha "Pripremljenost institucija Crne Gore za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030. godine".

• DRI već duže drži u fokusu temu državne imovine. Da li ima novih aktivnost po tom pitanju u 2023. godini?

– To je izuzetno važna tema i u postupku smo vršenja revizije uspjeha "Upravljanje Registrom nepokretnosti državne imovine". Od donošenja Zakona o državnoj imovini 2009. godine DRI je dva puta vršila revizije u oblasti državne imovine.

U Izvještaju o reviziji koji je DRI objavila 2019. godine utvrđen je niz nepravilnosti, a koji se odnose na način i postupak evidentiranja državne imovine. Imajući u vidu značaj tačnog i sveobuhvatnog popisa državne imovine, koji će predstavljati pouzdanu osnovu za donošenje strategije upravljanja državnom imovinom po ugledu na zemlje članice EU, DRI je odlučila da Registar nepokretnosti državne imovine bude predmet revizorskih postupaka i u 2023. godini.

Uprava za katastar i državnu imovinu je, u periodu vršenja revizije, dostavila dokumentaciju na osnovu koje je moguće utvrditi da je preduzet određeni obim aktivnosti na popisu državne imovine i prvi put od kada je utvrđena važeća zakonska obaveza na portalu E-katastar javno objavila podatke o nepokretnostima u vlasništvu države. Planirano je da izvještaj o ovoj reviziji bude objavljen u prvoj polovini tekuće godine.

Ispitaće da li angažovanje po ugovoru o dјelu daјe rezultate

• Nastavljeno je masovno zapošljavanje u državnoj upravi po osnovu ugovor o djelu i privremenim i povremenim poslovima. U kojoj je fazi revizija ove oblasti?

– Sprovedene revizije od strane DRI u prethodnom periodu pokazale su da se značajna sredstva i ne mali broj fizičkih lica angažuju u organima državne uprave za obavljanje poslova. Jedan od najznačajnijih problema je angažovanje lica bez zasnivanja radnog odnosa za obavljanje poslova za koje su sistematizovana radna mjesta. Imajući u vidu navedene nedostatke, već je u toku revizija "Uspješnost angažovanja fizičkih lica bez zasnivanja radnog odnosa u državnim organima".

Cilj ove revizije je ispitati da li organi državne uprave angažovanjem fizičkih lica za obavljanje poslova bez zasnivanja radnog odnosa upravljaju na efikasan način, odnosno da li se njihovim angažmanom postižu očekivani rezultati.

Revizijom će se sagledati aspekti planiranja potreba i sredstava za angažman fizičkih lica, procedure angažovanja fizičkih lica, nadzor nad radom angažovanih lica, evaluacija obavljenih poslova, njihove iskorišćenosti u radu i izvještavanje o obavljenim poslovima.

Predmetna revizija je u toku i očekuje se da će biti završena i objavljen konačni izvještaj do kraja drugog kvartala tekuće godine.

• Nedavno ste na Odboru za rodnu ravnopravnost najavili i reviziju rodno odgovornog budžetiranja.

– DRI je već sprovela i objavila reviziju "Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori" i ocijenila da sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori nije u dovoljnoj mjeri uspješno.

S obzirom na to da smo identifikovali nedostatke u sprovođenju i izvještavanju programskog (rodnog) budžetiranja, a u cilju podrške daljem unapređenju stanja u ovoj oblasti, DRI je pristupila regionalnom projektu u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women). S tim u vezi, potpisali smo Sporazum za sprovođenje paralelne revizije sa pet vrhovnih revizija regiona i već intenzivno radimo na vršenju revizije "Uspješnost sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja" koja bi trebalo da se, pored nacionalnog, objavi i u formi zajedničkog izvještaja do kraja tekuće godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 05:16