Радуловић
06/06/2022 u 16:32 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић за "Дан": Дуг Фонда за здравство од 65 милиона под лупом ДРИ

У току су и ревизиjе Општина Херцег Нови, JП Радио дифузни центар и JП "Комунално предузеће" Бар, а планира се отпочињане ревизиjе Фонда за здравствено осигурање, рекао је Радуловић

Државна ревизорска институција (ДРИ), сви сектори и ревизорски тимови, врло интензивно раде на ревизијама у РТЦГ, Министарству просвјете, науке, културе и спорта, а већ су завршили прелиминарни извјештај Министарства правде, људских и мањинских права, казао је "Дану" члан сената врховне ревизије Бранислав Радуловић. Најавио је и да планирају ревизију Фонда за здравствено осигурање, чији је дуг од 65 милиона еура био у фокусу јавности последњих неколико седмица.

– Такође у току су и ревизиjе Општина Херцег Нови, JП Радио дифузни центар и JП "Комунално предузеће" Бар, а планира се отпочињане ревизиjе Фонда за здравствено осигурање, као и код других субjеката ревизиjе. Када су у питању ревизиjе успjеха у току jе ревизиjа ефикасности управљања системом отпадних вода и ефиканости изградње стамбених jединица за расељене и интерно расељена лица. Такође, ревизорски тимови спроводе активности на ревизиjама успjеха везаним за родно одговорно буџетирање и спровођење националног програма за рано откривање рака доjки – рекао је Радуловић.

У прошлогодишњем Извjештаjу ЕК у поглављу 32 "Финансиjски надзор" се наводи да Парламент ниjе разматрао поднесене извjештаjе о ревизиjи упркос благовременом достављању од стране ДРИ. У коликоj мjери се промиjенило стање у 2022. години?

– Циjенећи препоруку из извjештаjа ЕК дошло jе до видног унапређења рада скупштинских одбора, па jе тако већ у маjу одржано контролно саслушање пред Одбором за здравство, рад и социjално старање поводом Извjештаjа ДРИ о ревизиjи успjеха "Ефикасност управљања средствима донациjа за сузбиjање коронавируса". Ове седмице ће се одржати два саслушања и то: консултативно саслушање Одбора за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно планирање поводом коначног Извjештаjа "Успjешност спровођења политике заштите животне средине у Црноj Гори – заштита од шумских пожара" и консултативна сjедница Одбора за људска права и слободе поводом коначног извjештаjа ДРИ о ревизиjи Фонда за заштиту и остваривање мањинских права – истакао је Радуловић.

Због пожара присиљени да раде од куће

Недавно jе у просториjама ДРИ избио пожар и уништио дио пословног простора. Колико та чињеница утиче на ефикасност рада ДРИ?

– То jе максимално отежаваjућа чињеница за рад врховне државне ревизиjе jер дио тима jе присиљен да ради или од куће или у алтернативним просториjама коjе не обезбjеђуjу одговараjуће услове за рад. Питање обезбjеђења адекватног просотра за рад врховне државне ревизиjе у овом тренутку jе приоритет свих приоритета и услов да ДРИ настави да и даље буде институциjа коjа у потпуности испуњава своjе уставне надлежности – поручио је Радуловић.

Такође, у прошлогодишњем извjештаjу ЕК се наводи да Парламент не осигурава структурирано праћење препорука ДРИ. У коjоj мjери су се и по овом питању промиjениле околности?

– У циљу унапређења ефикасности праћења реализациjе издатих препорука ДРИ jе за само посљедња три мjесеца обjавила 20 извjештаjа о контроли реализациjе препорука и упутила их надлежним скупштинским одборима. У овом периоду ДРИ jе преконтролисала укупно 280 препорука, од коjих је 138 реализовано (49,29 одсто), 29 ниjе (10,36 одсто), 38 дјелимично реализовано (13,57 одсто), 18 је у фази реализациjе (6,43 одсто), док за 56 препорука ревизорски тим ниjе могао утврдити статус препоруке усљед недовољне или неодговараjуће документациjе. Додатно jе спроведена и обjављена ревизиjа ефикасности реализациjе препорука ДРИ издатих у ревизиjи "Успjешност спровођења политике заштите животне средине у Црноj Гори – заштита од шумских пожара" и оциjењено jе да реализациjа ниjе била довољно ефикасна. Од 69 препорука ниjесу реализоване 23, 18 је дјелимично реализовано, 17 jе у фази реализациjе, док jе 11 реализовано, што jе додатно био повод да се закаже контролно саслушање пред одбором за екологиjу – наводи Радуловић.

У циљу веће транспарентности, спроводимо проjекат ЕУ коjи има за циљ успостављање електронског Регистра коjи треба да омогући да сви корисници на сајту ДРИ у реалном времену могу да прате статус издатих препорука

Колико ће jавност и медији бити у могућности да прате статус препорука и тиме додатно врше притисак да субjекти ажурниjе спроводе издате препоруке ДРИ?

– Сви извjештаjи о ревизиjи, као и извjештаjи о спроведеним контролама реализациjе препорука интегрално се обjављуjу на сајту ДРИ. Међутим, у циљу веће транспарентности, спроводимо проjекат ЕУ коjи има за циљ успостављање електронског Регистра коjи треба да омогући да сви корисници у реалном времену могу да прате статус издатих препорука. То ће повећати видљивост рада субjеката ревизиjе, али и њихову одговорност да исте до краjа спроведу и тиме унаприjеде рад jавног сектора. Све ово требало би да доведе до jош боље оцjене у наредном извjештаjу ЕК када jе у питању поглавље 32 "Финансиjски надзор" – закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:07