Радуновић / SRDJAN BOLJEVIC
22/03/2022 u 08:58 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуновић: Ер Монтенегро лоше ради, директора тражити међу странцима

Све што су били моjи савjети приликом формирања Ер Монтенегра није уважено. Нису имали довољно искуства у формирању компаниjе, поставили су лошу оперативну и организациону структуру, лош ред летјења, навео је државни секретар МКИ

Државни секретар Министарства капиталних инвестиција (МКИ) за саобраћај Зоран Радуновић сматра да национална авио-компанија Ер Монтенегро не ради добар посао, да је од почетка компанија кренула погрешно, те да је недопустиво да је тренутно четврта компанија по броју путника у Подгорици. Извршни директор Ер Монтенегра Предраг Тодоровић је поднио оставку, а Радуновић каже да ће његовог насљедника тражити на међународном конкурсу и да ће урадити исто што и са Аеродромима, гдје су довели странца на чело државне компаније, који није у било каквој вези са политичким субјектима у ЦГ.

”Радуновић је казао да се компанија могла оспособити и за мјеец, а не за четири и додао да ће новог директора тражити на међународном конкурсу

Истакао је да је листа његових замјерки на рачун Ер Монтенегра велика. Та компанија је "стала на ноге" за четири мјесеца, а Радуновић сматра да се то могло урадити за мјесец.

– Све у Ер Монтенегру рађено је на темељима Монтенегроерлајнза (МА), уз мануале МА, на искуствима МА и са кадром МА. Стога се то могло направити и у мјесец дана, ако не и у 24 сата, а не четири мјесеца. АОЦ се добио релативно брзо, али све остало што је требало да прати оснивање компаније није било завршено. Није била конципирана комерцијала, продаја прије свега. Првог марта су морали имати ред летења и стратегију компаније коју су морали спровести у првој сезони. Нико није очекивао да Ер Монтенегро буде позитиван прве године, очекивали смо и да ће неколико година радити са минусом, али компанија је морала показати знање, капацитете и стратегију. Ми то нисмо добили. Требало jе промиjенити све што jе било лоше код Монтенегроерлајнза и направити боље – рекао је Радуновић за регионални авио-портал Zamaaero.

Концесија могућа, гледају алтернативе

За Аеродроме ја казао да је концесија могућа, али да ће прво видјети да ли постоје алтернативна рјешења.

– Све зависи од буџета и политике. Било jе чак и политичких идеjа да Аеродроме дамо за нула еура, али уз веће приходе на годишњем нивоу. Jа сам жестоко био против те идеjе, jер нисам видио економску логику у њоj. Погледаjте данашње услове, што се десило у ковиду. Стога то не долази у обзир. Аеродроми већ биљеже значаjан опоравак и очекивања су да ове године будемо бар на 70 одсто од 2019. године, ако не и знатно више – рекао је Радуновић.

На питање како коментарише то што је Ер Монтенегро рађен од нуле, да је добио 30 милиона, а да је сад у лошем стању.

– То је крајње неприхватљиво и није се смјело десити. Све што су били моjи савjети у том периоду није уважено. Ужасно jе ту пуно грешака направљено. Главне грешке су биле у унутрашњоj организациjи компаниjе, глобалном резервациjском систему, ИАТА чланству. Без тога нема довољно добре компаниjе у овом и оваквом окружењу. Нису имали довољно искуства у формирању компаниjе, поставили су лошу оперативну и организациону структуру, поставили су лош ред летења. Зима jе дониjела нове проблеме, отказали су летове, посла ниjе било ни за jедан авион. Летjели су jедан лет за Љубљану, jедан за Истанбул и нешто ситно Београда. Како тако може успjети – питао је Радуновић.

Казао је да је очекивао оставку Тодоровића, те да је њега за ту позицију предложило Министарство финансија, а не ресорни МКИ.

– Од менаџмента Ер Монтенегра нисмо добили стратегију развоја компаније, а то је најбитније. Потом се дуго петљало са редом летења, предуго. Ред летења морамо имати дефинисан у деветом, најдаље десетом мјесецу претходне године, а не да jе он стихиjа. Ако улазимо у љетну сезону, коjа нам jе основа свих прихода, без конципираног реда летења, онда то љето неће бити успjешно. А наjам већег авиона неколико мjесеци приjе почетка сезоне, тада jе чиста стихиjа. Не смиjемо себи дозволити да нова компаниjа губи милион до милион и по еура на wet lease авиона мjесечно како jе био случаj са Монтенегроерлајнзом – изјавио је Радуновић.

На питање ко је насљедник Тодоровића и гдје га тражити, Радуновић је рекао да ће тражити на међународном конкурсу и да ће направити исто што и са Аеродромима, што се показало врло успјешним. За директора Аеродрома изабран је Македонац Горан Јандреоски.

– Немојте се изненадити ако за директора Ер Монтенегра доведемо човјека из иностранства и то да није Црногорац – истакао је Радуновић.

Радуновић је казао и да није требало угасити Монтенегроерлајнз.

– Требало је реструктурирати и реорганизовати компаниjу. Ту информациjу сам изнио Влади и тражио реструктурирање. Овако смо изгубили слотове, код-шер уговоре, ИАТА код и све остале уговоре, тржиште, добар дио партнера. Мислим да jе то била велика грешка што се то ниjе направило. Нисам учествовао у преговорима са Европском комисиjом, али сам добио информациjу да jе она ставила забрану на даље финансирање МА. Мени jе презентовано и да Европа не дозвољава да се помогне МА. Нисам видио ниjедан документ коjи тврди да Европа ниjе дозволила помоћ МА, али ми jе тако презентовано – закључио је Радуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:51