Америчка комора / - Америчка комора
16/12/2021 u 20:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рајнке: Амерички привредници указују на корупцију и неповјерење у црногорском систему

Она је подсјетила да су САД и Црна Гора у септембру покренуле нови билатерални економски дијалог који је, како је казала, одлична платформа за продубљивање сарадње између двије земље

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке казала је да је Америчка привредна комора, својим залагањем, значајно утицала на пословну климу у Црној Гори и на јачање партнерства између јавног и приватног сектора.

 - Сви смо на истом задатку јер сви тежимо пословном окружењу које је транспарентно, фер и предвидљиво. Редовно разговарам са заинтересованим америчким инвеститорима који разматрају изгледе за пословање у Црној Гори, али често приговарају да им пословна клима овдје не одговара. Забринути су због недостатка транспарентности у јавним набавкама, непредвидивости спровођења важећих уговора или непримјереног утицаја конкуренције. Укратко, указују на корупцију и на неповјерење у систем. Зато је потребан додатан напор у борби против корупције и сигурна сам да је јача сарадња и комуникација између Владе и приватног сектора од суштинског значаја за успјех -  поручила је амбасадорка.  

Она је подсјетила да су САД и Црна Гора у септембру покренуле нови билатерални економски дијалог који је, како је казала, одлична платформа за продубљивање сарадње између двије земље.

Већи ниво разумијевања и сарадња између приватног и јавног сектора кључни су предуслови даљег развоја црногорске економије и друштва, поручено је на традиционалној Гали вечери, одржаној у оквиру Програма за боље пословно окружење Америчке привредне коморе у Црној Гори.

Предсједница Управног одбора Америчке привредне коморе Светлана Вуксановић казала је да само благовремен, квалитетан и континуиран дијалог може произвести она рјешења која воде ка унапређењу пословног амбијента, и која су одржива и примјенљива у пракси.

 - Надамо се да је Влада Црне Горе, препознала значај нашег програма и нашу жељу да будемо истински партнер у процесу доносења одлука, како би заједно  креирали предвидљив и транспарентан пословни амбијент заснован на владавини права, оснажили сигурност капитала, и привукли што више реномираних инвеститора из Сједињених Америчких Држава и западноевропских земаља - поручила је Вуксановић и позвала релевантна министарства да интензивирају сарадњу са комитетима АмЦхам-а.

Замјеник помоћника државног секретара за Европу и Евроазију и специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар обратио се присутнима путем видео поруке и нагласио да је потребно додатно интензивирати економске везе Црне Горе са САД и Европом што би побољшало стандард живота грађана, али и позицију Црне Горе на путу ка ЕУ. 

 - Америчка привредна комора у Црној Гори била је и биће наш најважнији партнер на овом задатку. Потребно је да, заједно са нама, будете кључна спона у обликовању политика којима институције одговарају на потребе приватног сектора. И у наредном периоду желимо да будете заговорници интереса компанија које послују у Црној како бисмо били сигурни да ће промјене које чекају Црну Гору у наредних неколико година имати позитиван утицај на њих - рекао је Ескобар.

image

Здравко Кривокапић

- Здравко Кривокапић

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић поручио је да је највећи изазов данашњице корупција која уједно пријети безбједносном сектору, али разара и економско ткиво.

 - Зато је најзначанији искорак ове Владе програм „Европа сад“. Њиме желимо да урадимо оно што нико  није урадио у Црној Гори - да стопу сиромаштва смањимо и повећамо куповну моћ грађана, јер наш задатак је битка за грађане. Уједно, ми демонстрирамо и нулту корупцију и то је мјера ове Владе. Вјерујемо да ће сарадња са САД сваким даном бити већа и да ћемо ускоро потписати значајан споразум о једном инвестиционом подухвату који ће ући у историју Црне Горе - рекао је Кривокапић.

На АмЦхам Гала вечери уручене су и захвалнице за посебан допринос Програму за боље пословно окружење, као и донације из области друштвено одговорног пословања.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић и предсједник АмЦхам Комитета за дигиталну трансформацију Вука Вукашиновић добили су захвалнице за посебан допринос Програму.

Клиници за ОРЛ и МФХ у оквиру Клиничког центра Црне Горе уручена је донација 8 инструмената, микромаказа за спровођење операције ларингомикроскопске хирургије гркљана, и дијагностику пацијената са сумњом на малигне болести, док је Дому здравља у Бијелом Пољу уручена донација аудиометра који је неопходан за службу Медицине рада.

АмЦхам спроводи Програм „Партнерство за боље пословно окружење“ од априла 2017, са циљем подизања нивоа узајамног разумјевања између приватног и јавног сектора, како би се допринијело ефикаснијем уклањању бизнис баријера, квалитетнијим текстовима правних аката и бољој примјени правних норми од стране јавне управе, али и приватног сектора. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 13:29