Raspisan tender za izradu idejnog rješenja autoputa Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica - Čakor / - FOTO: MONTEPUT
22/02/2024 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raspisan tender za izradu idejnog rješenja autoputa Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica – Čakor

Svrha izrade tehničke dokumentacije je detaljno istraživanje i određivanje optimalnog koridora za izgradnju ove dionice. Cilj je da idejno rješenje u potpunosti odgovara potrebama kako Crne Gore, tako i Kosova, navode iz Monteputa

Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica – Čakor.

Auto-put se, kako navode, pruža od veze sa autoputem Bar – Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći i ima važnu ulogu u unapređenju regionalne povezanosti, ekonomske saradnje i razvoja.

- Svrha izrade tehničke dokumentacije je detaljno istraživanje i određivanje optimalnog koridora za izgradnju ove dionice. Cilj je da idejno rješenje u potpunosti odgovara potrebama kako Crne Gore, tako i Kosova - navode iz Monteputa.

Važećim Prostornim planom Crne Gore, određen je koridor auto-puta Andrijevica – Peć.

- Idejnim rješenjem će se definisati najoptimalnija trasa i stvoriti uslovi za izradu narednih faza projektne dokumentacije i izgradnju ove saobraćajnice - objašnjavaju iz Monteputa.

Projektant je obavezan da sagleda sve tehničke, ekonomske, prostorne, ekološke i druge aspekate i posljedice izgradnje, uz poštovanje uslova iz projektnog zadatka uz primjenu savremenih tehničko-tehnoloških metoda i alatki.

- Ovo posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da, zbog vrlo složene konfiguracije terena, značajni dio trasa čine tuneli i mostovski objekti - ističe se.

Pri izradi idejnih rješenja mora se voditi računa o prostorno-planskim aspektima u smislu izbora optimalne trase, lokacije i koncepcije denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, lokacije pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, postojećim kulturnim dobrima, vjerskim objektima i svim ostalim objektima koji mogu biti relevantni za donošenje konačne odluke o poziciji trase.

U toku je izrada novog Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, namjera je da se definišu jedinstveni koridori glavnih saobraćajnih pravaca, odnosno autoputeva i brzih saobraćajnica.

Detalje tendera pogledajte ovdje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 13:21