foto ilustracija / - PIXABAY
22/12/2022 u 08:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rast cijena nafte potaknut padom zaliha u SAD-u

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u utorak barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan ostao nepromijenjen, na 78,13 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu više od dva odsto, nakon objavljivanja podataka o padu američkih zaliha iznad očekivanja, ali su rast ograničile zabrinutost za kinesku potražnju i snježna oluja koja će vjerovatno pogoditi sezonu putovanja u SAD-u.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 1,77 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 81,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,68 dolara višoj cijeni od 77,91 dolara, prenosi SEEbiz.

Prema trgovinskim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu, zalihe sirove nafte u SAD-u pale su prošle sedmice oko 3,1 milion barela.

Cijene je podstakao i komentar ministra energetike Saudijske Arabije, koji je u utorak saopštio da se često kritikovani potez OPEC+ da smanji proizvodnju nafte pokazao ispravnom odlukom.

Komentar sugeriše da bi OPEC+ mogao nastaviti s ograničenim snabdijevanjem.

Potencijalno smanjenje potražnje predviđa se zbog obilnog snijega u velikim dijelovima SAD, a pretpostavlja se da će uzrokovati kašnjenje letova i neprohodne ceste tokom jednog od najprometnijih perioda putovanja u godini.

Zabrinutost zbog naglog rasta slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, dok zemlja počinje da ukida svoju politiku nulte tolerancije u borbi protiv pandemije, spriječila je veći rast cijena nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u utorak barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan ostao nepromijenjen, na 78,13 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:53