Термоелектрана на фосилна горива / - WIKIPEDIA
21/07/2021 u 08:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст потражње за струjом повећаће производњу из фосилних горива

Глобална потражња за електричном енергиjом требало би ове године да порасте готово пет одсто и четири одсто наредне године, при чему се очекуjе да ће већина пораста доћи из азиjско-пацифичке региjе

Глобална потражња за електричном енергиjом расте брже од увођења нових капацитета обновљивих извора, па се очекуjе повећање производње струjе из фосилних горива, оцjењуjе се у извjештаjу Међународне агенциjе за енергетику (ИЕА).

“Таква ситуациjа резултира `наглим порастом` употребе угља, рискираjући да емисиjе угљен-диоксида из електроенергетског сектора наредне године скоче на рекордни ниво”, наводи се у извjештаjу.

ИЕА предвиђа повећање производње електричне енергиjе из угља готово пет одсто ове и додатних три одсто у наредноj години, што значи да би могла достићи историjско наjвишу вриjедност, док се код производње на гас коjа jе пала два одсто у прошлоj години, очекуjе пораст jедан одсто у овоj години и готово два одсто у наредноj години, преноси СЕЕбиз.

Према ИЕА-овом извjештаjу, глобална потражња за електричном енергиjом требало би ове године да порасте готово пет одсто и четири одсто наредне године, при чему се очекуjе да ће већина пораста доћи из азиjско-пацифичке региjе, приjе свега из Кине и Индиjе.

Извjештаj сугерише да ће производња електричне енергиjе из обновљивих извора, укључуjући вjетар, соларну енергиjу и хидроенергиjу наредне двиjе године снажно порасти, осам одсто у овоj и више од шест одсто у наредноj години, али да ће то бити довољно тек за приближно половину предвиђеног глобалног раста потражње за електричном енергиjом.

Притом би производња електричне енергиjе на бази фосилних горива требало да покриjе 45 одсто додатне потражње ове године и 40 одсто наредне године, а остатак ће чинити нуклеарна енергиjа.

Као резултат, предвиђа се да ће се емисиjе угљеника из електроенергетског сектора, коjе су пале и 2019. и прошле године, повећати 3,5 одсто у овоj и 2,5 одсто у наредноj години, доводећи их до наjвиших историjских нивоа.

"Обновљива енергиjа импресивно расте у многим диjеловима свиjета, али jош не тамо гдjе треба, да би нас довела на пут до постизања нето нула емисиjа до средине виjека", рекао jе директор ИЕА-а за енергетска тржишта и сигурност, Кеисуке Садамори.

Он jе казао да се привреда опоравља након пандемиjе, а примjећен jе раст производње електричне енергиjе из фосилних горива.

“Да бисмо прешли на одрживу путању, морамо масовно поjачати улагање у технологиjе чисте енергиjе - посебно обновљиве изворе енергиjе и енергетску ефикасност", додао jе Садамори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:24