/ - FOTO: MONTENEGROBERZA
19/02/2022 u 15:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст промета и индекса

Из Министарства финансија и социјалног старања најавили су да ће, по трећи пут, предложити измјене Закона о акцизама, како би Влада одлуком могла утицати на смањење акциза на гориво

Раст промета и индекса обиљежили су на Монтенегроберзи седмицу у којој је дошло до новог раста цијена горива и у којој је Црна Гора назадовала на листи економских слобода америчке Heritage Foundation.

Показатељ вриједности десет најбољих компанија MNSE10 порастао је благо на 785,61 поен, а MONEX незнатно на 10.039,06 бодова.

Промет је износио 95,27 хиљада еура и био је 27,8 одсто већи од прошлоседмичног.

Расле су акције Црногорског Телекома 3,3 одсто на 1,25 еура и Свети Стефан хотела 1,6 одсто на 3,2 еура. Дионице Електропривреде и Црногорског електропреносног система остеле су на прошлоседмичном нивоу од 3,36 еура, односно 90,53 цента.

Трговано је и акцијама Југопетрола, Хипотекарне банке и Будванске ривијере, које су седмицу завршиле на 11 еура, односно 5,89 еура и 6,1 еура. Дионице Марине Бар су у петак износиле 2,18 еура, а Еурофонда 0,11 центи.

Све врсте горива ове седмице су у Црној Гори поскупиле три до четири цента, чиме су достигле историјски максимум. Еуросупер 95 и 98 коштају 1,54 еура, односно 1,58 еура, а еуродизел 1,42 еура.

Из Министарства финансија и социјалног старања најавили су да ће, по трећи пут, предложити измјене Закона о акцизама, како би Влада одлуком могла утицати на смањење акциза на гориво. Они су подсјетили да је то било рјешење Министарства и у децембру, када га је Скупштина одбила.

И Социјалдемократе су најавиле да ће у скупштинску процедуру доставити допуну Закона о акцизама, којом се предвиђа да у случају значајнијег повећања цијена минералних уља на свјетском тржишту, Влада може умањити износ акцизе на безоловни и дизел до 25 одсто.

На крају седмице објављено је и да је Министарство економског развоја припремило Нацрту закона о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи, и позвало заинтересоване да се у наредних 20 дана пријаве на јавну расправу о том документу.

Министар економског развоја, Јаков Милатовић, казао је након сједнице Социјалног савјета да је то први пут да ће Влада нормативно имати основ да привремено ограничи цијене, као одговор у неким кризним ситуацијама.

Социјални савјет је донио и закључке којим позива посланике Скупштине да што прије усвоје измјене и допуне Закона о акцизама, којим би се ограничио раст цијена горива.

Ове седмице објављен је извјештај према којем је Црна Гора на листи глобалних економских слобода америчке Херитаге Фоундатион заузела 103. мјесто од укупно 177 рангиране државе. Црна Гора се у претходном извјештају налазила на 80. позицији од 178 земаља, што значи да је назадовала за 23 мјеста.

Како се наводи у извјештају, укупна оцјена економских слобода Црне Горе износи 57,8, што је 5,6 мање у односу на претходни извјештај.

“Црна Гора је рангирана на 41. мјесту међу 45 земаља у региону Европе, а њен укупни резултат је испод регионалног и свјетског просјека”, наводи се у извјештају у који је агенција Мина-бусинесс имала увид.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:57