/ -Фото: Лазар Ружић
20/02/2022 u 19:17 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Расту цијена брашна и уља се мора стати на крај

Мора се наћи начин и да се снизе струја, гориво, комуналне услуге...

Министарство економског развоjа припремило jе Нацрт закона о привременом ограничавању циjена основних животних намирница, чиме би, по угледу на земље региона, требало да се ублаже негативне последице изазване пандемијом и нестабилним цијенама енергената на глобалном нивоу.

Влада Србије је крајем претходног мјесеца усвојила уредбу којом је ограничила цијене шећера у паковању од jедног килограма, брашна T-400 и Т-500 у паковању до пет килограма, као и сунцокретовог уља од jедног литра.

Такође, уредбом која траје 90 дана, ограничене су и цијене свињског меса, као и цијене млијека са 2,8 одсто масти. Хрватска је ограничила цијене горива, што би требало да доведе до стабилизације цијена и других производа на тржишту.

Закон ће од наредне недјеље бити на јавној расправи, а министар Јаков Милатовић истакао је да се нада да ће ускоро бити усвојен и у Скупштини.

Како стоји у нацрту, привремене мјере се одређуjу ради спречавања поремећаjа на тржишту и отклањања негативних утицаjа повећања циjена производа, али се не примjењуjе на производе за коjе jе формирање циjена прописано посебним законом.

Економски аналитичар Предраг Дрецун истиче да је то мjера коjа не може дуго да траjе jер би њено дуже дjеловање довело или до мањих прихода буџета или до несташица.

image

Дрецун

Фото: Срђан Бољевић

– Мjера има више психлошки него економски садржаj. Дугорочно рјешење jе jачање домаће пољопривредне производње и истовремено формирање робних резерви. Нажалост, сад смо у цаjтноту, а инфлациjа коjу увозимо са производима из увоза ће се ширити домаћом економиjом – сматра Дрецун.

Посланик Радничке партије Максим Вучинић наводи да је одмах након раста плата дошло до интензивног раста циjена готово свих производа.

– Не треба заборавити да овим програмом ниjесу усклађене пензиjе, тако да jе сада огроман броj грађана у великом проблему. Логичан одговор Владе jесте да покуша ограничити циjене основних намирница, уз одређене стратешке производе као што су електрична енергиjа и гориво – казао је Вучинић.

image

Вучинић

Фото: Иван Петровић Ипе

Он сматра да се рјешење мора наћи што хитније, те да не треба бјежати ни од евентуалног ребаланса буџета.

– Да ли ће мање увозно ориjентисане фирме бити уциjењене да те производе продаjу са губитком трговинским ланцима и угрозити своjе пословање? У jедноj мjери се може држати цијена електричне енергиjе произведене у Црноj Гори. Шта jе са циjеном увозне? Ако смањите акцизу на гориво, смањуjе се приход у буџету – наводи Вучинић.

Синдикалац Веселин Вујановић поручује да се коначно мора помоћи грађанима снижавањем цијена намирница.

– Осим десетак намирница, попут брашна, уља, шећера, меса и слично, мора се наћи начин и да се снизе струја, гориво, комуналне услуге и слично. Јер упркос расту плата, да би се побољшао стандард грађана, мора се порадити на снижавању цијена намирница. Прије двадесетак година имали смо ситуацију када се на основу раста цијена ових производа нивелисала цијена минималне зараде – казао је Вујановић.

image

Вујановић

Фото: Лазар Ружић

Законом је предвиђено и да се приликом одређивања мjера ограничавања циjена производа утврђуjе листа производа на коjе се те мjере односе.

– За непоштовање овог закона предвиђене су и казне у износу од пет до 10.000 еура за правно лице коjе се не придржава привремених мjера, као и 500 до 1.000 еура за одговорно лице. Казне су предвиђене и за физичка лица која се баве прометом ових намирница, а као најдрастичнија казна помиње се и забрана обављања трговине на период од 15 дана – наводи се у нацрту овог закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:18