Платформе нафте / - PIXABEY
22/03/2022 u 09:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разговори у ЕУ о забрани увоза из Русије подигли цијене нафте изнад 112 долара

Саудијска Арабија поручила је да неће сносити одговорност за евентуалне поремећаје у глобалном снабдјевању, сигнализиравши незадовољство америчком политиком према Ирану и Јемену

Цијене нафте скочиле су у понедјељак на међународним тржиштима изнад 112 долара, подстакнуте разговорима земаља Европске уније (ЕУ) о ембаргу на руску нафту и нападом јеменских Хута на саудијска нафтна постројења.

На лондонском тржишту цијена барела нафте је након подне била у плусу 4,44 долара у односу на претходно затварање и износила је 112,37 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 4,05 долара вишој цијени, од 108,75 долара.

Трговци су се на почетку седмице усредсредили на најављене разговоре америчког предсједника Јоеа Бидена и влада чланица ЕУ који би требало да изњедре још оштрији одговор Запада на руску инвазију на Украјину.

Владе ЕУ размотриће увођење ембарга на руску нафту, преноси SEEbiz.

У Украјини се и даље воде жестоке борбе, а потпредсједница украјинске владе Ирина Вершчук отклонила је могућност предаје украјинских снага у опкољеном Мариупољу.

Будући да сукоби не попуштају, на тржишту поново разматрају могућу замјену за руске бареле под санкцијама.

- Копни оптимизам да би могао бити постигнут напредак у преговорима о постизању примирја у Украјини и то је подржало раст цијена нафте - рекла је Сусаннах Стреетер из британског Hargreaves Lansdowna.

Она је казала да би с тржишта могло бити избачено више од милион барела руске нафте дневно, будући да су Холандија и Нјемачка заједно чиниле око четвртине руског извоза нафте и деривата, па би потражња за снабдјевањем из земаља ОПЕЦ+ нагло порасла.

Најновији извјештај Организације земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њених савезника, укључујући Русију, показало је да неки произвођачи још не успијевају испунити договорене производне квоте.

Нервозу трговаца појачало је и привремено смањење прераде у рафинерији Сауди Арамца у Yанбуу током викенда, због напада јеменских Хута, које подржава Иран, напомиње Реутерс.

Саудијска Арабија поручила је да неће сносити одговорност за евентуалне поремећаје у глобалном снабдјевању, сигнализиравши незадовољство америчком политиком према Ирану и Јемену.

Неименовани званичник у саудијском министарству вањских послова изјавио је за новинску агенцију СПА да такви напади резултирају озбиљним посљедицама у производњи и преради нафте и утичу на производне капацитете Саудијске Арабије и на њено испуњавање уговорних обавеза.

ОПЕЦ није у понедјељак објавио колико је у петак коштао барел корпе нафте његових чланица. У четвртак је коштао 104,96 долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:38