/ фото: Привредна комора
16/03/2022 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Размотрити увођење нулте стопе ПДВ-а на хљеб

"Тиме би имали значајно ниже цијене хљеба на полицима и допринијели одрживости пекарске производње"

Привредници су на сједници Одбора удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије, одржаној данас, у Привредној комори Црне Горе затражили да се размотри увођење нулте стопе ПДВ-а на хљеб.

- Тиме би имали значајно ниже цијене хљеба на полицима и допринијели одрживости пекарске производње – казао је представник индустријских пекара Дамир Папић.

Према његовим ријечима, минимална произвођачка цијена основне врсте векне хљеба са новим цијенама брашна и другим трошковима производње не може бити нижа од 64 цента, док би препоручена малопродајна цијена била 80 центи.

Он је казао да је од почетка ове године цијена брашна порасла за више од 25 одсто, односно са 400 еура на 520-530 еура, те да по најновијим информацијама она данас на домаћем тржишту износи 700 еура по тони са ПДВ-ом. Додатни проблем представља и блокада извоза роба из Србије.

- Ми не можемо производити нешто скупље, а продавати јефтиније. Цијена хљеба се може лимитирати само уз субвенционисање одређених трошкова пекара - казао је Папић.

Навео је да поред цијена брашна, на њихово пословање значајно утичу и високе цијене енергената који поскупљују транспорт и логистику.

Бранко Пејовић, Зрножит, указао је да је цијена свињског и пилећег меса на тржишту за последњих седам дана порасла за 60 одсто. Он је предложио да се за свињско месо изједначи улазни и излазни ПДВ на 7 одсто, што би створило могућност да се цијене прерађевина у Црној Гори задрже на садашњем нивоу.

Према његовим ријечима, пријети несташица пилећег меса због птичјег грипа који је захватио Европу, те апелује на државу да мјерама помогне домаћим произвођачима.

Небојша Величковић, државни секретар у Министарству пољопривреде казао је да су прошле године реаговали и у мјери могућег нашли рјешење да се субвенционише производња цјелокупног јата живинског меса са 100 одсто, а свињског са 60 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:28