Управна зграда ЕПЦГ у Никшићу / - Ж.Ш.
21/05/2021 u 13:43 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Развоj ЕПЦГ базирати на зеленоj енергиjи

На оваj начин бисмо, у наредном четворогодишњем периоду, могли реализовати или привести краjу реализациjу проjеката гдjе би се укупна инсталисана снага, коjа сада износи 883 МW, повећала готово 100 одсто казао је Ђукановић

Развоj Електропривреде (ЕПЦГ) мора се базирати на зеленоj енергиjи, а то подразумиjева прелазак на потпуно обновљиве изворе енергиjе, чистиjи ваздух без додатних улагања и субвенциjа и покретање снажног инвестиционог циклуса, оциjенио jе предсjедник Одбора директора компаниjе Милутин Ђукановић.

Он jе на Самиту енергетике СЕТ 2021 у Требињу, у оквиру панела Инвестициони циклуси – градња нових енерхгетских капацитета, казао да се развоj ЕПЦГ мора базирати на покретању снажног инвестиционог циклуса гдjе нема додатних трошкова за грађане, као и стварању модела коjи ће омогућити свим грађанима да кроз посебне програме индивидуалне производње струjе остваре бенефите, пише Мина бизнис.

Ђукановић jе подсjетио да jе у наjскориjоj будућности у плану реализациjа неколико проjеката - хидроелектране (ХЕ) Комарница од 170 мегавата (МW), вjетроелектране (ВЕ) Гвозд 2 снаге 50 МW, осмог агрегат ХЕ Перућица 54 МW и соларне електране (СЕ) Бриска гора гдjе би се инсталисана снага кретала од 200 до 250МW.

– На оваj начин бисмо, у наредном четворогодишњем периоду, могли реализовати или привести краjу реализациjу проjеката гдjе би се укупна инсталисана снага, коjа сада износи 883 МW, повећала готово 100 одсто. За свега четири године бисмо изградили онолико енергетских обjеката колико у претходних 75 година – поручио jе Ђукановић.

Из ЕПЦГ jе саопштено да jе Самит енергетике окупио представнике наjзначаjниjих енергетских субjеката региона.

На Самиту, коjи се завршава данас, говорило се о енергетскоj стратегиjи и енергетским климатским плановима у региону, градњи нових енергетских капацитета, наставку либерализациjе тржишта електричне енергиjе у jугоисточноj Европи, реформи сектора даљинског гриjања у региjи, хибридноj енергетскоj будућности, развоjу потенциjала обновљивих извора енергиjе, условима и препрекама за инвестирање у сектор енергетике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:19