/ - фото: ПКЦГ
02/02/2022 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

РЦФ: Додијељени грантови за развој стручног образовања

Предсједница Привредне коморе Нина Дракић истакла је да је овај пројекат Регионалног фонда за изазове важан за Црну Гору

Свечана церемонија додјеле грантова Регионалног фонда за изазове одржана је 2. фебруара 2021. године у Привредној комори Црне Горе. Церемонија је окупила представнике Министарства просвјете, науке, културе и спорта, Коморског инвестиционог форума, Амбасаде Њемачке, KfW - Њемачке развојне банке, те представнике награђених конзроцијума.

Регионални фонд за изазове  је финансијски механизам осмишљен са циљем унапређења запошљивости  младих. Овај пројекат финансира Њемачко савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) преко Њемачке развојне банке (KfW). Главни партнер у имплементацији пројекта је Коморски инвестициони форум Западног Балкана 6 (WB6CIF).

- На скупу је саопштено да је након првог позива за достављање предлога пројеката, РЦФ добио 205 изјава о заинтересованости од стране конзорцијума и инстутуција који се баве стручним образовањем и обуком, те компанија из региона Западног Балкана. Од укупног броја пријава, 29 је пристигло из Црне Горе. Даљим радом Селекционе комисије донијета је одлука да се два најуспјешнија пројекта из Црне Горе предложе за финансирање и добију инвестиције у инфраструктуру и опрему у установама за стручно образовање, али и обуке и усавршавања свих укључених у реализацију програма кооперативног образовања. Средства ће бити инвестирана у укупном износу од 937.249 еур- наводе у саопштењу.

Конзорцијум који чине Средња електротехничка школа “Васо Алигрудић” из Подгорице са партнерима Биld Studio, Alicorn, Data Design, Amplitudo,i Mont-inženjering, добио је грант у износу од 511.509 хиљада еура, док је конзорцијуму Средње мјешовите школе "Данило Киш" из Будве са партнерима Хотелска Група Монтенегро Старс, Будва, Госпоштина Луx, Будва и Спенцер & Hill Team, Бечићи додијељен грант у износу од 425.740 хиљада еура.

Предсједница Привредне коморе Нина Дракић истакла је да је овај пројекат Регионалног фонда за изазове важан за Црну Гору и сусједне земље јер нуди потребна нова знања, нову кадровску енергију, односно квалификоване запослене и извршиоце како би наша економија била конкурентна. 

- Привреда која се развија под утицајем нових технологија и тржишних захтјева подразумијева и образовни систем који се стално унапређује и прилагођава потребама времена. Дигитализација, аутоматизација, вјештачка интелигенција, и други захтјеви потрошача, наставиће да траже и намећу нове квалификације стручног знања и образовања – казала је Дракић.

Према њеним ријечима, из добијених грантова унаприједиће се рад осам привредних субјеката и двије образовне установе из Црне Горе, те да је охрабрујуће што се и мање компаније интересују за унапређење кадровских капацитета и сарадњу са образовним установама.

Позвала је компаније и образовне установе да аплицирају у наредним позивима, те најавила да ће се већ крајем мјесеца кренути са активностима за расписивање новог.

Амбасадор Њемачке Robert Heinrich Weber честитао је конзорцијумима из Црне Горе који су за пројекте добили грантове из Регионалног фонда за изазове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:06