/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
20/07/2023 u 15:02 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Reagovanje Montekarga u vezi sa poslovnim angažmanom Braјovića u ŽPCG: Firme nisu konkurentske

Kao kompanije koje koriste lokomotive kao vučno sredstvo se međusobno ispomažu izdavanjem istih u momentu potreba i realizacije prevoza, jedna drugoj, a način preciziran ugovorom između dvije strane, naveli su iz Montekarga

Željeznički prevoz (ŽPCG) i akcionarsko društvo Montekargo nijesu konkurentske firme, jer osnovna djelatnost ŽPCG je željeznički prevoz putnika u lokalnom i međunarodnom saobraćaju, a osnovna djelatnost Montekarga je prevoz robe. Ove dvije kompanije su dio željezničkog sistema Crne Gore, u većinskom vlasništvu države, sa potpuno različitim djelatnostima šta prevoze, zato je suludo na ovakav način ih propagirate kao konkurentske i dovodite u kontekst da Miroslav Braјović svoјim funkciјama nanosi štetu, kazali su iz Montekarga reaguјući na јučerašnji tekst "Skoro dviјe godine savјetuјe direktore konkurentske firme". "Dan" јe u tom tekstu naveo da јe Braјović u martu 2021. godine imenovan za predsјednika Odbora direktora Montekarga, a da јe 1. decembra te godine postavljen za savјetnika izvršnog direktora ŽPCG. Na poziciјi savјetnika јe ostao i nakon što јe promiјenjen izvršni direktor ŽPCG.

– Razlog više za ovaj demant je i sledeći da kao kompanije koje koriste lokomotive kao vučno sredstvo se međusobno ispomažu izdavanjem istih u momentu potreba i realizacije prevoza, jedna drugoj, a način preciziran ugovorom između dvije strane. Ugovorom je definisana cijena po kojoj se ovaj vid najma reguliše, što ukazuje na jedan viši nivo poslovnih odnosa između kompanija. Uostalom državna institucija, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), kako ste naveli je bila pitana i dala odgovor o angažovanju Brajovića, što smatramo da je u skladu sa odgovornim ponašanjem funkcionera i ako vam jedna državna institucija da odgovor i u njega se počne sumnjati da li su tačni navodi, takođe smatramo suludim, jer se dobro zna ko je mjerodavan u državi da sudi o tačnosti datog mišljenja – naveli su iz Montekarga.

Istakli su i da su svјesni od koga dolaze ovakvi naručeni tekstovi na račun kompanije Montekargo.

– Od strane onih koji ne mogu tako lako i na način koji su planirali da osvoje tržište pružanja željezničkih usluga prevoza roba na prugama Crne Gore, pa zbog toga vide problem u gospodinu Brajoviću koji svoje mandate je posvetio jačanju kapaciteta Montekarga u svim segmentima, naročito voznih sredstava i na taj način ga spremio za zdravu konkurenciju na otvorenom željezničkom tržištu – naveli su iz Montekarga.

Odgovor urednika

Poštovani, da su firme konkurentske ne tvrdim ja, nego Agencija za sprečavanje korupcije, na čije mišljenje se pozivate i koju, koliko vidim, jako uvažavate. Pošto se toliko pozivate na mišljenje ASK, ja ću ga citirati.

– Privredno društvo AD "Montekargo" je dopisom zavedenim u Agenciji pod br. 02-01-1653/5 od 22.9.2021. godine dostavilo Agenciji odluku odbora direktora navedenog društva br. 6958/1 od 20.9.2021. godine, kojom odbor direktora daje odobrenje da predsjednik odbora direktora AD "Montekargo" Miroslav Brajović može da bude zaposlen na radnom mjestu savjetnika izvršnog direktora Željezničkog prevoza, odnosno da bude zaposlen ili na drugi način angažovan u navedenom konkurentskom društvu – piše u rješenju ASK koje je potpisala direktorica Jelena Perović.

Nije mi poznato da ste se žalili ili reagovali na ovo rješenje ASK u kom je navedeno da ste konkurentske firme i govorili im da ste u ugovornim odnosima...

Kažete da niste konkurentske, već da imate jedan viši nivo poslovnih odnosa. Što bi značilo da je predsjednik borda direktora Montekarga istovremeno savjetnik izvršnog direktora ŽPCG, dok traje ugovor ili kad se sklapa ugovor između ta dva preduzeća. I hoćete da kažete da tu nema konflikta interesa, jer je ASK rekla da ga nema?

Naveli ste da je suludo sumnjati u mišljenje ASK. Pa odbor direktora Montekarga, u kom je Brajović predsjednik, dao je odobrenje da se on zaposli u ŽPCG i ASK je na osnovu toga rekla da nema konflikta interesa, odnosno da može biti zaposlen kao savjetnik direktora u ŽPCG. Na osnovu odobrenja tijela čiji je Brajović predsjednik. I za vas je suludo da neko sumnja u kredibilnost takvog rješenja?

Da nisu možda u ASK ispitali kako je odbor direktora donio to mišljenje, ili da li je Brajović imao uticaja na tu odluku, ili su dobili odobrenje od Montekarga i to je to. Ispunjen zakonski uslov i sve super.

Pošto tvrdite da je tekst naručen, te da znate i od koga, molim vas objavite imena ljudi koji su naručili tekst ili možda najbolje da na sudu dokažete lažne optužbe o naručivanju teksta?

Draško Milačić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:54