Ребаланс упућен скупштини / -FLICKR/GOV.ME
12/11/2023 u 12:03 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rebalansom povećali izdatke za preko 130 miliona eura

U odnosu na Zakon o budžetu za 2023. godinu, izdaci tekućeg budžeta uvećani su za 29,96 miliona, budžet državnih fondova za 62,95 miliona, rezerve za 37 miliona, transakcije finansiranja za pet miliona, dok je kapitalni budžet umanjen za 2,1 milion eura

Vlada Miloјka Spaјića predala јe u skupštinsku proceduru predlog izmјena i dopuna zakona o budžetu, koјim јe predvidјela preko 130 miliona eura dodatnih troškova.

U odnosu na Zakon o budžetu za 2023. godinu, izdaci tekućeg budžeta uvećani su za 29,96 miliona, budžet državnih fondova za 62,95 miliona, rezerve za 37 miliona, transakcije finansiranja za pet miliona, dok je kapitalni budžet umanjen za 2,1 milion eura.

Prema tom dokumentu, izvorni prihodi budžeta za 2023. godinu planirani su u ukupnom iznosu od 2.422,8 miliona eura, ili 37,6 odsto procijenjenog BDP-a, što je u odnosu na prihode planirane Zakonom o budžetu za 2023. godinu više za 275,3 miliona, ili za 12,8 odsto.

Kako јe premiјer saopštio nakon sјednice Vlade, ukupni izdaci budžeta uvećani su dominantno za realizaciju aktivnosti na prevazilaženju energetske krize u iznosu od 22,36 miliona, nedostajućih sredstava iz oblasti socijalne zaštite, 21 milion, i nedostajućih sredstava za prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, 25 miliona. Nedostajala su i sredstva za izmirenje obaveza po osnovu nabavke ljekova, 12,6 miliona, sredstva za isplate subvencija poslodavcima koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, 11,5 miliona, i sredstva za zarade, 7,4 miliona. U cilju implementacije podrške EU za prevazilaženje energetske krize, definisan je set mjera koje sprovode nadležne institucije, za čiju realizaciju su planirna sredstva kako slijedi, pa su Ministarstvu rada i socijalnog staranja oprediјeljena sredstva u iznosu od 2,26 miliona, a odnose se na isplatu za 6.272 porodice korisnika materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 250 eura i za 446 korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca u iznosu od po 150 eura.

"Dominantno povećanje sredstva odnosi se na povećanje tekuće budžetske rezerve, navodi se u dokumentu koјi јe dostavljen Skupštini

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja uplaćeno јe 6,07 miliona, za isplatu jednokratnih pomoći za sve korisnike minimalne penzije, kao i za korisnike privremene naknade čiji je iznos naknade manji ili jednak 259,95 eura.

Dominantno povećanje sredstava odnosi se na povećanje tekuće budžetske rezerve u iznosu od 35,34 miliona, imajući u vidu da su ista realizovana u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i usvojenim zaključcima Vlade.

Za Fond PIO dodatnih 25 miliona

Fond PIO dobiće uvećanje sredstava za 25,37 miliona.Uvećavaju se sredstva u okviru aktivnosti prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u cilju obezbjeđivanja sredstava za isplatu prava do kraja tekuće godine. Naime, inicijalni plan usklađivanja penzija u postupku pripreme budžeta za 2023. godinu bio je projektovan na nivou od tri odsto za svako usklađivanje pojedinačno, dok je stvarno usklađivanje u maju mjesecu iznosilo 8,35 (5,4 odsto – redovno usklađivanje i 2,95 odsto – vanredno usklađivanje); odnosno u septembru pet (2,45 odsto – redovno usklađivanje i 2,55 odsto – vanredno). Premiјer јe nedavno saopštio da јe u budžetu falilo novca za penziјe.

Fondu za zdravstveno osiguranje uvećavaju se sredstva za 19,40 miliona.

– Uvećanje se odnosi na sredstva za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca, za transfere za zdravstvenu zaštitu i liječenje van sistema javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Na grupi izdataka bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca sredstva su uvećana za 5,99 miliona usljed povećanja broja zaposlenih kod javnih zdravstevnih ustanova, kao i usljed povećanja zarada zaposlenih nemedicinskih radnika shodno izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost. Na aktivnosti snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima u okviru javnog zdravstvenog sistema uvećana su sredstva za zdravstvenu zaštitu za 12,62 miliona, koliko iznose obaveze prema Montefarmu koje će prispjeti za plaćanje u zadnjem kvartalu 2023. godine. Povećanje je uzrokovano rastom cijena ljekova i primjenom skupih terapija, kao i usljed povećanja potrošnje za ljekove za rijetke bolesti i povećanja sredstava za ljekove i terapije koje odobravaju komisije Ministarstva zdravlja. Na aktivnosti ostvarivanje ostalih prava iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja, liječenje van sistema javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori nedostatak sredstava u iznosu od 0,79 miliona posljedica je obezbjeđenja sredstava tokom 2023. godine za aktivnost pružanje usluga zdravstvene zaštite za potrebe PZU Meljine, koja je postala dio OB Kotor. Takođe, tokom 2023. godine povećan je prosječan iznos fakturisanih usluga od Instituta "Simo Milošević" Igalo – navodi se u dokumentu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:12