Ilustracija / - MINA
30/11/2022 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

REGAGEN: Računi za struju biće gotovo isti kao u ovoj godini

Ukoliko ne dođe do promjene cijene električne energije od strane snabdjevača, odnosno EPCG, račun za domaćinstva će u januaru 2023. godine ostati na gotovo istom nivou kao u 2022. godini

REGAGEN je 29. novembra održala otvoreni dio sjednice na kojem su se diskutovali rezultati obrade zahtjeva za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknada, a koje su 31. avgusta ove godine dostavili Crnogorski operator tržišta električne energije DOO Podgorica (COTEE), Crnogorski elektroprenosni sistem AD Podgorica (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem DOO Podgorica (CEDIS). Otvorenom dijelu sjednice su prisustvovali predstavnici ovih subjekata, zaintresovana lica i novinari.

- Dan nakon održavanja otvorenog dijela sjednice, 30. novembra, REGAGEN je donijela odluke i utvrdila naknade i cijene za rad COTEE, CGES i CEDIS za naredni period.

Odluke REGAGEN su uslijedile nakon tromjesečnih procesa koje je ova agencija vodila uz učešće javnosti.

U konačnom, ukoliko ne dođe do promjene cijene električne energije od strane snabdjevača, odnosno EPCG, račun za domaćinstva će u januaru 2023. ostati na gotovo istom nivou kao u 2022. godini.

Novina koju je u odnosu na 2022. godinu uvela REGAGEN, je da kupci električne energije neće više plaćati naknadu za rad operatora tržišta, COTEE. Troškove ove kompanije će u 2023, 2024 i 2025. godini u potpunosti nadomjestiti tržišni učesnici, odnosno subjekti kojma COTEE pruža usluge. REGAGEN je ocijenila da u odnosu na regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u naknadu, a koji je COTEE zahtijevao za 2023. godinu 18,66% nije utemeljeno. Slično je i sa zahtjevnom COTEE za 2024. i 2025. godinu, za koje je REGAGEN ocijenila da 19,82%, odnono 20,00% nije utemeljeno.

Adekvatan regualtorni okvir je CGES-u omogućio realizaciju intezivnog investicionog ciklusa, te uticao na smanjenje troškova i povećanje sopstvenih prihoda. Posljedično, pozitivni efekat investicija u izgradnju prekograničnih kapaciteta električne energije koje su se realizovale u prethodnih deset godina uspjeli su da amortizuju aktuelne i, po kupce, nepovoljne pojave na veleprodajnom tržištu elektične energije. Naime, kako je i tokom samog procesa isticano od strane REGAGEN, puštanje u rad podmorskog kabla između Italije i Crne Gore je, nako višegodišnjih ulaganja, obezbijedilo CGES-u značajno povećanje dodatnih prihoda. Stoga je i sam CGES u zahtjevu za 2023. godinu tražio smanjenje regualtorno dozvoljenog prihoda koji se transponuje u cijene za 13,28% i ujedno tražio rasterećenje za krajnje korisnike sistema kojim upravlja. Za 2024. godinu, CGES je tražio povećanje ovih prihoda za 10,14% u odnosu na ovu godinu, odnosno za 15,88% za 2025. godinu. REGAGEN je ocijenila da u odnosu na regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u cijene, a koji je CGES zahtijevao za 2023. godinu 12,94% nije utemeljeno. Slično je i sa zahjtevnom CGES za 2024. i 2025. godinu, za koje je REGAGEN ocijenila da 31,08%, odnono 28,71% nije utemeljeno. Konkretno, cijena angažovanog mrežnog kapacitea za korisnike direktno priključene na prenosni sistem (industrijski potrošači i CEDIS) će u 2023. godini biti gotovo duplo manja. Sa druge strane cijena opravdanih gubitaka koju će u 2023. godini plaćati ovi korisnici biće povećana u odnosu na 2022. godinu. Navedeno povećanje je posljedica povećanja cijena električne energije na veleprodajnom tržištu, zbog čega je REGAGEN uvela višu i nižu tarifu kako bi umanjila efekte kod korisnika koji su raspoloženi da promjenom ponašanja, u smislu preraspodjele potrošnje tokom dana, ostvare uštede.

Što se tiče korisnika distributivnog sistema, CEDIS je na otvorenoj sjednici zahtijevao povlačenje zahtjeva koji je dostvio blagovremeno 31. avgusta ove godine i kojim je tražio u prosjeku za oko 35,95% veći prihod u odnosu na  2022. godinu. REGAGEN je donijela rješenje o obustavljanju postupka i, shodno zakonu, utvrdila privremene cijene na nivou trenutno važećih.

Zahtjevima COTEE, CEDIS i CGES sa pratećom dokumentacijom se već od 1. septembra moglo pristupiti putem internet stranice. REGAGEN je blagovremeno i objektivno informisala javnost o statusu i rezultatima obrade zahtjeva ovih kompanija. Na internet stranici REGAGEN su objavljeni izvještaji o analizi zahtjevanih regulatorno dozvoljenih prihoda za naredni trogodišnji period koji su bili predmet javne rasprave u periodu od 1. do 8. novembra. Dodatno, REGAGEN je 18. novembra objavila i izvještaje o stavovima po primjedbama koje su dostavljene tokom javne rasprave sa rezulatima ispitnog postupka i propračunom cijena i naknada. Kompanije i zainteresovana lica su imali mogućnost da učestvuju u raspravi i na otvorenoj sjednici REGAGEN koja je održana 29. novembra. Ovakav pristup u radu REGAGEN i transparetnost u vođenju procesa je omogućio blagovremeno upoznavanje javnosti sa mogućim rezultatima postupka i doprinio kvalitetnijoj komunikaciji između zainteresovanih lica. 

Regulatorno dozvoljeni prihodi, naknade i cijene za rad COTEE i CGES su utvrđene za 2023, 2024 i 2025. godinu. Privremene cijene za korišćenje distributivnog sistema električne energije utvđene su na niovu trenutno važećih cijena, i važe sve do početka primjene cijena koje bi REGAGEN utvrdila po zahtjevu koji bi podnio CEDIS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:05