milutin simovic predstavljanje agrobudzeta za 2020 / -BOJANA CUPIC
15/02/2022 u 17:55 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ: Регистри лоши, паре дијелили без захтјева

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде (МПШВ) не располаже одговарајућим и на закону утврђеним регистрима и евиденцијама, утврдила је ДРИ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде (МПШВ) не располаже одговарајућим и на закону утврђеним регистрима и евиденцијама, што представља неопходан услов за цјеловито и објективно сагледавање стања пољопривреде у Црној Гори и има непосредан утицај на ефикасно и правовремено планирање и спровођење мјера аграрне политике и креирање политике развоја у области пољопривреде, утврдила је Државна ревизорска институција (ДРИ). Врховна ревизија је радила ревизију успјеха "Ефикасност коришћења субвенција за производњу и пружање услуга у пољопривреди из средстава буџета". Поступком ревизиjе обухваћено jе МПШВ и документациjа коjа се односи на коришћење субвенциjа за производњу и пружање услуга у пољопривреди, за кориснике коjи су то право остварили у 2020. години. Те године је на челу Министарства пољопривреде био Милутин Симовић, кога је у децембру наслиједио Александар Стијовић.

Уредбом о условима, начину и динамици спровођења мjера аграрне политике за 2020. годину – Агробуџетом за реализациjу мjера аграрне политике, планиран jе износ од 24.404.500 еура из средстава буџета. Поступком ревизиjе обухваћено је 29 мjера аграрне политике за чиjу реализациjу jе планиран износ од 11.214.000 еура. Те мјере аграрне политике су у потпуности финансиране из текућег буџета, без учешћа кредита или донациjа.

"Министарству пољоп­ривреде ДРИ је дала девет препорука како би исправили утврђене неправилности

– ДРИ jе, у поступку ревизиjе, утврдила неправилности коjе се односе на реализациjу наведених мjера аграрне политике и то: – авансне уплате/уплате аконтациjа пољопривредним произвођачима по основу премиjа, на основу захтjева пољопривредног произвођача, што ниjе у складу условима за исплату аванса/аконтациjа коjи су утврђени упутством о раду државног трезора; – начин вођења евиденциjа о исплаћеним авансима/аконтациjама по основу премиjа коjе ниjе у складу са рачуноводственим стандардима и рачуноводственом праксом; – остваривање права на подршку без претходно достављеног захтjева у поступку коjи jе утврђен Агробуџетом за 2020. годину, – спровођење интервенциjа на тржишту на основу оцjене Одjељења за савjетодавне послове министарства без претходно спроведених анализа тржишта; – исплата подршке на основу документациjе на основу коjе ниjе било могуће утврдити оправданост трошкова – пише у налазу ДРИ који потписује члан сената Бранислав Радуловић.

Министарству пољопривреде ДРИ је дала девет препорука како би исправили утврђене неправилности.

ДРИ је, након спроведеног поступка ревизиjе, оциjенила да, постоjећи систем и реализациjа мjера аграрне политике коjе су финансиране из средстава буџета у складу са Агробуџетом, ниjе у довољноj мjери ефикасан у диjелу имплементациjе и вођења утврђених регистара и евиденциjа. Такође, и у дијелу спровођења мjера аграрне политике за коjе Агробуџетом за 2020. годину ниjе био предвиђен поступак обjављивања jавног позива, jер jе ревизиjом утврђено да постоjећи систем реализациjе наведених мjера оставио простор за доношење поjединачних одлука, коjе ниjесу праћене одговараjућим анализама тржишта и засноване на рачуноводственим прописима и стандардима.

На примјер, државном ревизору ниjе достављена анализа тржишта Министарства пољопривреде и руралног развоjа на основу коjе jе утврђен вишак jагњади на тржишту пољопривредних производа. Такође, поступком ревизиjе ниjе могло бити утврђено на коjи начин jе формирана откупна циjена у износу од 5,70 еура по килограму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:44