Бранислав Прелевић / - IGOR SLJIVANCANIN
09/04/2022 u 08:30 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Регулаторна агенциjа за енергетику контролише ЦЕДИС због покривања минуса од 10,9 милиона

Регулатор је тражио од Владе одлуку која није јавно доступна, а од ЦЕДИС-а финансијске извјештаје, како би утврдио стварне трошкове и приходе ЦЕДИС-а у 2021. години

Регулаторна агенциjа за енергетику и регулисане комуналне дjелатности (РЕГАГЕН) започела је спровођење надзора над Црногорским електродистрибутивним системом (ЦЕДИС), коме ће, одлуком Владе бити покривен минус од 10,9 милиона еура из добити Електропривреде (ЕПЦГ). То је потврђено "Дану" из регулаторене агенције.

Влада је прошлог петка, на електронској сједници, одржаној око поноћи, донијела закључак да се из добити покрије минус ЦЕДИС-а, а на основу предлога ЕПЦГ. Ресорно Министарство капиталних инвестиција (МКИ) није дало предлог Влади за ту операцију, напротив, први човјек тог ресора Младен Бојанић је казао да се то могло урадити кроз докапитализацију или кредит, а не покривањем из добити. ЕПЦГ је оснивач ЦЕДИС-а.

”РЕГАГЕН ниjе у сазнању да jе до сада констатована поjава поремећаjа на тржишту у смислу члана 213 Закона о енергетици, тj. да jе Влада примиjенила члан 213

– У конкретном случаjу, РЕГАГЕН jе започела спровођење надзора над ЦЕДИС-ом, лиценцираним оператором дистрибутивног система електричне енергиjе. Надзор, приjе свега подразумиjева утврђивање чињеница како би се уопште могла спровести анализа пословања ЦЕДИС-а у 2021. години, и то у односу на његове стварне трошкове и приходе. Како финансиjски искази ЦЕДИС-а за 2021. годину, као и евенутална одлука Владе Црне Горе, ниjесу jавно доступни, РЕГАГЕН jе успоставио директан контакт са ЦЕДИС-ом и Владом и очекуjе достављање неопходних података. Оваj поступак се спроводи како би се, приjе свега, утврдили стварни трошкови и приходи ЦЕДИС-а у 2021. години, извршила анализа његовог пословања у овоj години, што jе од посебног значаjа за активности коjе тренутно спроводе, а то jе успостављање регулаторног оквира за наредни период – навели су из РЕГАГЕН-а.

Одлука неће утицати на цијену струје за грађане

Због покривања губитка неће трпјети грађани, односно ових 10,9 милиона еура се неће одразити на цијене струје за крајње купце.

– ЦЕДИС jе компаниjа регулисана од стране РЕГАГЕН. Чињеница да jе ЕПЦГ маjка компаниjа ЦЕДИС-а ниjе од утицаjа на регулаторни третман ЦЕДИС-а и не може утицати на већ успостављени регулаторни оквир. Истичемо да jе регулаторни оквир за ЦЕДИС за 2021. годину већ дефинисан 2019. године, а темељен jе на принципима заштите купаца електичне енергиjе од евентулане неефикасности оператора или злоупотреба. Наиме, ЦЕДИС jе стимулисан да, између осталог и набавке електричне енергиjе за покривање губитака реализуjе по што повољниjим условима. Овим jе обезбиjеђено да се терет евентуалне неефикасности регулисане компаниjе у конкретноj ствари, ЦЕДИС, не преноси на купце. Што се тиче циjене електричне енергиjе за краjње купце, исту формира ЕПЦГ. Ограничење раста циjена за домаћинства и мале купце коjи не припадаjу категориjи купаца у 2022. години износи шест одсто, како jе и утврђено одлуком РЕГАГЕН из 2019. године – појаснили су из Агенције.

Истакли су да ће се ова контрола спроводити попут контроле исте природе коjу jе РЕГАГЕН спровела половином 2021. године, а поводом наjаве да ће ЦЕДИС преузети дио обавеза у вези са обезбjеђењем попуста купцима ЕПЦГ, а на захтjев ЕПЦГ.

– Тада jе ЦЕДИС-ова процjена била да би његово учешће у овоj активности износило око 2,6 милиона еура, као и да би имало додатни негативан утицаj на пословни резултат ЦЕДИС-а у 2021. години. Током вршења ове контроле РЕГАГЕН jе имала у виду и повезане аспекте коjе уређуjе Закон о енергетици, па jе оваj благовремено и цjеловито спроведен надзор од стране РЕГАГЕН резултирао одустаjањем ЕПЦГ од захтjева и преузимањем цjелокупног терета попуста од стране снабдjевача, ЕПЦГ, према своjим купцима – казали су из РАЕ, чији је предсједник Одбора Бранислав Прелевић.

Губитак ЦЕДИС-а биће "покривен" умањењем већ плаћених фактура од априла па до краја 2021. године, а Ревизорски одбор ЕПЦГ на чијем челу је Милан Лакићевић дао је мишљење да је основ за књижно одобрење члан 213 став 1 тачка 2 Закона о енергетици, којим је прописано да у случају поремећаја на тржишту Влада може увести мјере ограничења трговине појединим врстама енергије. РЕГАГЕН смо питали за тумачење овог члана Закона о енергетици.

– Овjде треба истаћи да jе улога надзора над примjеном Закона о енергетици додиjељена министарству надлежном за послове енергетике, тачниjе Министарству капиталних инвестициjа. Такође, што се тиче евентуланог увођења мjера у случаjу поремећаjа на тржишту коjе уводи Влада, исто министарство има обавезу да прати спровођење мjера, али и да без одлагања обавиjести надлежни орган Енергетске заjеднице о истом. Закон, такође, дефинише да се ове одредбе односе на поремећаj на тржишту проузрокован неочекиваним недостатком енергиjе, непосредне угрожености независности и цjеловитости државе, природних непогода и технолошких катастрофа. РЕГАГЕН ниjе у сазнању да jе до сада констатована поjава поремећаjа на тржишту у смислу члана 213 Закона о енергетици, тj. да jе Влада примиjенила члан 213 – казали су из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:21