/ - U ŽELJEZARI NEMA PROIZVODNJE OD MAJA PROšLE GODINE
08/09/2022 u 16:26 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Revizor rezervisan po pitanju imovine i zaliha Željezare

Revizor je dao mišljenje sa rezervom na iskaze vlasnika Željezare zbog imovine i zaliha. Za imovinu nisu uradili test obezvređivanja imovine, dok za iskazane zalihe nisu izvršili detaljne analize

Nezavisni revizor dao je mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze firme Toscelik Alloyed Engineering Steel Nikšić koja gazduje nikšićkom Željezarom. Kompanija, čiji je vlasnik turski Toščelik, revizorske izvještaje za 2020. i 2021. godinu dostavila je Upravi prihoda i carina tek juče, iako je zakonski rok za to bio 30. jun prošle, odnosno ove godine.

– Poreski obveznik Toščelik je bio u obavezi da dostavi revizorske izvještaje za 2020. i 2021. godinu shodno članu 32 Zakona o reviziji u papirnoj i elektronskoj formi do 30 juna tekuće godine za prethodnu poslovnu godinu. Pomenuti poreski obveznik nije u zakonski predviđenom roku podnio izvještaje, niti obavijestio o razlozima kašnjenja. Nakon upozorenja od strane UPC podnio je izvještaje u papirnoj i elektronskoj formi. Kod poreskog obveznika je u toku inspekcijski nadzor kojim će se utvrditi eventualne nepravilnosti u poslovanju uključujući i predmetno pitanje – kazali su za "Dan" iz UPC i dodali da Toščelik nema duga za poreze i druge dažbine.

"Dan" je pitanja UPC poslao u ponedjeljak uveče, a revizorski izvještaji vlasnika Željezare za prethodne dvije godine su objavljeni juče, nakon dobijenih pitanja.

U revizorskom izvještaju za 2021. godinu skrenuta je pažnja na gubitak koji je iznad visine kapitala društva na dan 31. decembar 2021. godine 55 miliona eura.

– Sposobnost društva da nastavi da posluje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja pravnog lica zavisi od kontinuirane finansijske podrške vlasnika društva – navedeno je u izvještaju.

Traže od Mila da se uključi u rješavanje problema

Radnici Željezare, koji su dobili otkaze 1. septembra, pozvali su predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se uključi u rješavanje problema zaposlenih sa turskim investitorom.

– Radnici su morali ovako da se obrate, zato što predsjednik države ne odgovara na dopise radnika. A od sastanka sa savjetnikom predsjednika Petra Ivanovića su prošla skoro dva mjeseca. Iako je obećao da će zakazati sastanak sa predsjednikom, od toga naravno nema ništa. Radnici pitaju predsjednika da li su oni građani drugog reda. Da li je turski investitor jači od države Crne Gore? Da li će neko odgovarati zbog kancerogenog otpada? Da li će neko odgovarati zbog nepoštovanja investicionog ugovora? I naravno kako je Željezara od udarne pesnice privrede Crne Gore postala fabrika koja otpušta skoro sve zaposlene? Mislimo da radnici i njihove porodice ne zaslužuju ovakav odnos predsjednika države koji se nije oglasio tri mjeseca oko njihovog statusa. Računajući na dobar odnos u relacijama Đukanović – Erdogan, smatramo da se moglo postići kompromisno rješenje sa turskim investitorom. Kome je u interesu da fabrika ne radi? Podsjećanja radi ova fabrika je u trenutku dolaska gospodina Đukanovića na vlast brojala 7,5 hiljada radnika, a sad je planirano da ostane 25 radnika. Ako je neko računao da će radnici odustati, svi u državi treba da znaju da su radnici nikad jedinstveniji i da oni traže samo da rade i ništa više – saopštili su radnici juče.

Vlasnik je odlučio da prvo promijeni djelatnost firme, a potom i da otpusti sve radnike, odnosno preko 200. Takođe je odlučio i da proda imovinu Željezare, o čemu je prvo pregovarao sa vlasnikom "Neksana" Miodragom Dakom Davidovićem, a sada se pojavila Vlada koja je najavila da bi EPCG mogla da otkupi imovinu Željezare.

Revizor je dao mišljenje sa rezervom iz razloga što Toščelik nije izvršio test obezvređenja imovine na dan sastavljanja iskaza u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) 36 – umanjenje vrijednosti imovine. U finansijskim iskazima su nekretnine, postrojenja i oprema na dan 31. decembar 2021. godine iskazani u vrijednosti od 6,59 miliona eura.

’Toščelik je revizorske izvještaje za ovu i prošu godinu predao tek juče, sa zakašnjenjem od dva, odnosno godinu i dva mjeseca, tek nakon što je dobio upozorenje Uprave prihoda i carina

– Shodno navedenom, nismo bili u mogućnosti da potvrdimo nadoknadivost iskazane vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme niti da kvantifikujemo potencijalne efekte odstupanja od navedenog standarda u finansijskim iskazima Društva na dan 31. decembar 2021. godine – navedeno je u mišljenju revizorske kuće BDO, koje je potpisao ovlašćeni revizor Milovan Popović.

Takođe, revizor je izrazio rezervu i po pitanju zaliha.

Ne ispunjavaju ni obaveze za integrisanu dozvolu

Revizor je skrenuo pažnju i na pitanje integrisane dozvole za rad koja je odobrena Društvu 18. aprila 2019. godine od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i na osnovu koje je Društvo usvojilo program mjera za prilagođavanje rada postojećih postrojenja.

– Usvojenim programom procijenjena su ulaganja na prilagođavanju rada postojećih postrojenja i troškovi za zbrinjavanje otpada u iznosu od 4,7 miliona eura u periodu od 2019. do 2024. godine. Društvo je započelo dio aktivnosti predviđenih programom za period 2019–2021. godina, ali iste nisu završene do datuma izdavanja ovog izvještaja. Uzimajući u obzir gore navedene činjenice postoji neizvjesnost za potencijalne efekte na finansijske iskaze Društva kao i neizvjesnost po pitanju budućih odluka Agencije vezano za ispunjenje aktivnosti iz programa – piše u izvještaju.

 

– Zalihe na dan 31. decembra 2021. godine iznose 6,02 miliona eura u okviru kojih je Društvo iskazalo zalihe nedovršene proizvodnje u iznosu od 1,93 miliona eura i zalihe gotovih proizvoda u iznosu od 2,1 milion eura. Za pomenute zalihe nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda, Društvo nije izvršilo detaljnu kvantitativnu i kvalitativnu analizu, kao ni svođenje zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda sa sporim obrtom na njihovu neto ostvarivu vrijednost na dan sastavljanja finansijskih iskaza u skladu sa zahtjevima MRS 2 – "zalihe". Shodno navedenom, nismo bili u mogućnosti da potvrdimo nadoknadivost iskazane vrijednosti zaliha niti da kvantifikujemo potencijalne efekte odstupanja od navedenog standarda u finansijskim iskazima Društva na dan 31. decembar 2021. godine – naveo je revizor.

Toščelik je 4. maja 2021. godine privremeno prekinuo proizvodnju u pogonu Čeličane, a nakon toga i u pogonima Kovačnice i Radventa. Proizvodnja nije pokrenuta do dana današnjeg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:44