/ ШКВЕР, ХЕРЦЕГ НОВИ - фото: Жана Бојанић
08/04/2022 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рибари нијесу консултовани у вези пројекта градње фабрике рибе

Представници Националног удружења произвођача рибе ЦГ, Удружења професионалних рибара на мору ЦГ – Шквер и барског Удружење рибара Бар казали су да у тај пројекат нико није укључио мишљење рибара

Владина информација о пројекту Црногорски REGROW, који се односи на изградњу фабрике за прераду рибе у Котору, најјачи је шамар који је извршна власт задала рибарима, које није ни консултовала приликом израде, саопштила су црногорска рибарска удружења.

Представници Националног удружења произвођача рибе Црне Горе, Удружења професионалних рибара на мору ЦГ – Шквер и барског Удружење рибара Бар казали су да у тај пројекат нико није укључио мишљење рибара, јер би и та фабрика увозила рибу, што је навика и правило годинама уназад.

- Пројекат Црногорски REGROW је заједнички пројекат Владе, министарстава економије и пољопривреде, шумарства и водопривреде и Инситута за биологију мора из Котора са партнерима из Норвешке. У тај пројекат нико није укључио мишљење рибара јер им, изгледа, то није ни потребно- наводи се у саопштењу.

Они сматрају да је највећи и једини циљ како новац МИДАС-а 2 и ИПАРД-а 2 преусмјерити у изградњу фабрике, а не инвестирати у обнављање и куповину већих и бољих бродова за излов рибљих ресурса, као и изградњу рибарских лука и мјеста за први искрцај рибе и развоја комплетне инфраструктуре која прати рибарски сектор.

- МИДАС 2 који се помиње као опоравак рибарске флоте у износу од три милиона еура је највећа превара рибара од прошле Владе и садашње експертске, односно техничке Владе уз асистенцију ресорног министра Александра Стијовића- додаје се у саопштењу.

Они су циклус од улова рибљих ресурса из мора до прераде рибе у фабрикама упоредили са изградњом куће, за шта је потребно имати плац за градњу, што су рибљи ресури у мору, темеље куће – рибарску луку и први искрцај робе, приземље – рибарску комерцијалну флоут, спратове куће – стручне рибаре и посаду, услужну инфраструктуру и разну помоћну опрему, као и кров куће – фабрику за прераду рибе и магацине за њен извоз у земље ЕУ.

- Од свега овога, имамо само рибље ресурсе који су упитни, јер ускоро нећемо имати ни квоте за извоз плаве рибе пошто сада не успјевамо изловити дозвољне количине и доказати Европи да смо способни за то. Разлог је што немамо модерну рибарску флоту за комерцијални лов- рекли су из рибарских удружења.

Они су додали да држава нема рибарске луке ни мјесто за први искрцај рибе.

- Питамо се зашто Влада не узме свој дио везова и уступи их рибарима који им припадају према уговору са руским инвеститором који је изградио луку наутичког туризма и рибарску луку Лазуре у Мељинама- додаје се у саопштењу.

Такође, постоји стара, заостала и оронула комерцијална рибарска флота, без визије државе како је обновити.

- Рибари стално предлажу да се стопа пореза на додату вриједност (ПДВ) на увоз нових или половних бродова и чамаца смањи на нула одсто, а за опрему и рибоматеријал када се увози путем царинске декларације, као и на свјежу уловљену рибу у Црној Гори смањи на седам одсто. Ово је једини начин стимулације да се ојача и обнови рибарска флота и рибарство у цјелини- сматрају у тим рибарским удружењима.

Влада, како су објаснили гради “кућу”- почевши од крова, без темеља, приземља и спратова, а упитан је и плац односно ресурси ако изгубимо квоте за излов рибе.

- Рибари већ пет мјесеци због лошег улова и лоших временских прилика рибају са десет одсто капацитета. Због рата у Украјини и наглог скока цијене нафте од 1,75 еура по литру је паралисано црногорско рибарство. Упорно тражимо састанак код Стијовића да се изнађе рјешење али он то уопште не констатује- додаје се у саопштењу.

Рибари, како се наводи, нијесу против градње фабрика , али фабрика се не може градити без темеља и спратова само на основу рибљих ресурса.

- Ми немамо више коме да се обратимо у Црној Гори, зато ћемо допис послати директно у Брисел Европској комисији- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:32