/ - Фото: Википедија
01/06/2021 u 16:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ријешити проблем ниског степена међусобне либерализације у трговини

редложени закон би, како је саопштено из Владе, требало да ријеши и непостојање повластица у трговини услугама.

Влада је данас утврдила Предлог закона о потврђивању протокола један Споразума о слободној трговини између Црне Горе и Турске и протокола три о трговини услугама, који би требало да ријеши проблем ниског степена међусобне либерализације у трговини пољопривредним производима, јавља МИНА бизнис.

Предложени закон би, како је саопштено из Владе, требало да ријеши и непостојање повластица у трговини услугама.

-У дискусији је истакнуто да ће либерализација додатно утицати на долазак у Црну Гору страних инвеститора у пољопривредном и услужном сектору-рекли су из Владе.

Влада је утврдила и Предлог закона о потврђивању додатног протокола шест о трговини услугама Споразума о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини (ЦЕФТА).

Предложени закон има за циљ да развија и шири сарадњу у правцу постизања постепене либерализације и међусобног отварања тржишта услуга, у контексту европских интеграција, узимајући у обзир релевантне одредбе Општег споразума о трговини услугама (ГАТС) Свјетске трговинске организације.

-Примјена прописа ће омогућити пласман црногорских услуга на тржишту ЦЕФТА страна путем прекограничног пружања услуга, комерцијалним присуством или привременим уласком и боравком физичких лица у пословне сврхе-објаснили су из Владе.

Влада је донијела и уредбу о ближим критеријумима и методологији за одређивање тржишне вриједности непокретности. Уредбом се дефинишу ближи критеријуми и методологија неопходни за утврђивање пореза на непокретност од органа локалне самоуправе.

Влада је утврдила предлог амандмана на предложене измјене и допуне Закона о акцизама и донијела одлуку о измјенама Статута авио-компаније ТоМонтенегро.

На сједници је усвојена информацију о почетним стањима депозита и неизмирених обавеза буџета на 1. јануар прошле године. Утврђено је да завршно стање депозита буџета на крају 2019. године износило 545,14 милиона ЕУР, неизмирених обавеза 20,55 милиона, а недоспјелих обавеза 101,68 милиона ЕУР.

-Сагласно Закону о буџету и фискалној одговорности, наведена завршна стања биће евидентирана као почетна стања депозита, неизмирених и недоспјелих обавеза и представљаће основу за припрему закона о завршном рачуну буџета за ову годину- наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила и извјештај о раду и стању у управним областима министарстава финансија и пољопривреде и руралног развоја за прошлу годину, као и извјештај о јавним набавкама за прошлу годину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:20