Ровчанин / Фото: Архива
19/10/2021 u 08:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ровчанин увјерава: Струја до краја године неће поскупити

Потрошња енергије не би се могла надокнадити са двије електране, а потрошња би морала да се надокнади увозом, тврди директор ЕПЦГ

Струја до краја године неће поскупити, а највјероватније ни у првом кварталу наредне године, казао је директор Електропривреде Црне Горе Никола Ровчанин, преноси Портал РТЦГ. 

Он је у Јутарњем програму ТВЦГ казао да ЕПЦГ даје грађанима пет пута јефтинију струју него што је на берзи и вјерује да се то може одржати до краја године, као и попуст редовним платишама.

- У овом тренутку неће бити поскупљења цијена електричне енергије. Kада говорим о плановима за први квартал наредне године, уколико се оствари све што смо дефинисали, неће бити поскупљења. То не могу да кажем за одређене привредне субјекте - казао је Ровчанин објаснио да се то конкретно односи на KАП јер за њих садашња цијена не може бити одржива. 

Црна Гора је у августу имала увоз струје упркос високим цијенама у износу од 15 милиона еура.

- То је велики ударац био за наш буџет, али у сваком случају у односу на берзанску цијену грађанима дајемо јефтинију струју, пет пута мању у односу на цијену која је на берзи - истакао је директор ЕПЦГ.

Вјерује да такво стање могу одржати и до краја године.

- Рекао сам да нема никаквих проблема и бојазни до краја године и у наредном периоду у зависности од спремности, а наши производни објекти су погонски спремни. Очекујемо повољне хидролошке прилике до краја године, да се напуне акумулације које се налазе испод пословног плана који је био предвиђен, али, имајући у виду те климатске варијације, надамо се да ће се све надокнадити - казао је Ровчанин.

Он сматра да ће упркос енергетској кризи одржати и попусте које су дали и обећали грађанима до краја године.

- Очекујем да ћемо без проблема вршити испоруку електричне енергије и у овом моменту могу да кажем да неће бити никаквих рестрикција и обустава - казао је он.

Kада је ријеч о расту цијена електричне енергије на свјетској берзи, истиче да је ЕПЦГ на опрезу.

- Ми смо на опрезу и спреми смо. Наши погонски објекти су спремни и наша се електрична енергија налази у балансу, дакле,имамо приближ, таква је ситуација да имамо покривеност производње домаћим потребама, тако да немамо неке проблеме - казао је Ровчанин.

Објашњава да је Термоелектрана гарант стабилности енергетског система.

-- У прошлом мјесецу 60 одсто производње је било управо из ТЕ Пљевља. Заиста у овом моменту, да нема тог производног погона, без икакве дилеме бих могао да кажем да би дошло вртоглавог скока електричне енергије и за грађане и за привреду - казао је он.

Објаснио је да се потрошња енергије не би могла надокнадити са двије електране, а потрошња би морала да се надокнади увозом.

- Рекао сам вам већ какве су цијене. Не постоји та енерхетска компанија која може да надомјести те недостатке- закључио је Ровчанин. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 01:03